Van, aki az egész családját elveszítette egy pillanat alatt, másoknak porig rombolták a házát. Közben fogy a víz és az áram a Gázai-övezetben.


A Gázai-övezet palesztin lakói szerint a mostani izraeli támadások intenzitása semmihez sem hasonlítható, amit korábban más háborúkban tapasztaltak, írja a The Guardian. Nebal Farsakh azt mondja, hogy a korábbi összecsapásokban mindig volt egy kis idő, amikor elmaradtak légicsapások.

– mondja a Palesztin Vörös Félhold szóvivője.

Az újságírók beszámolói szerint a gázai Shifa kórházba özönlenek a sebesültek, egyúttal rengeteg letakart holttest érkezik az intézménybe. Miközben a takarítók próbálják felmosni a vért, a rokonok pedig a műtőbe kísérik a repeszek miatt megsérült gyerekeket, az épület körül folyamatosak a robbanások.

Az izraeli légierő öt napon keresztül olyan intenzitással bombázta Gázát, amilyet a háborúkba belefáradt helyiek még soha nem tapasztaltak. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a légicsapások több mint 1100 ember halálát okozták.

Ma már nincs tiszta víz a területen, az egyetlen erőműből szerdán kifogyott az üzemanyag, így áram is alig, éjszaka pedig jóformán teljes sötétségbe borul a város.

„Példátlan mértékű a pusztítás. Az áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerellátás leállítására vonatkozó izraeli döntések jelentősen növelik a palesztinokat fenyegető kockázatokat, és az áldozatok számának jelentős növekedésével járnak” – mondta Miriam Marmur, a Gisha nevű Gázával foglalkozó izraeli emberi jogi csoport szóvivője.

Richard Brennan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója azt mondja, hogy

Muhammad al-Gharabli újságíróknak elmondta, hogy hétfőn saját szemével látta, ahogy rakéták csapódtak be egy mecsetbe a tengerparti Shati menekülttáborban, lefejezve kétéves fiát, Mohammedet, és repeszeket küldve ötéves fia, Lotfi lábába. Ezzel szemben Izrael azt állítja, hogy csak katonai célpontokat vesz célba, és mindent megtesz a civil áldozatok elkerülése érdekében. A gázai palesztinok szerint valójában szó sincs erről.

A helyi médiaszervezetek szerint nyolc újságíró halt meg a támadások kezdete óta, a Palesztin Vörös Félhold hat egészségügyben dolgozó áldozatról tud, míg az ENSZ 11 olyan munkatársat említ, akik az elmúlt napokban vesztették életüket.

Ala al-Kafarneh a Reutersnek elmondta, hogy szombaton menekült el a városból terhes feleségével, apjával, testvéreivel, unokatestvéreivel és sógorával. Egy tengerparti menekülttáborba hajtottak, ahol azt remélték, hogy nagyobb biztonságban lesznek, de a légitámadások ezt a területet is célba vették, ezért egy másik, keletebbre fekvő városrészbe, Sheikh Radwanba mentek. Kedd eset azonban azt az épületet is légitámadás érte, ahol meghúzták magukat, és rajta kívül mindenki meghalt.

„A veszélyből a halálba menekültünk” – mondta a Shifa kórház előtt várakozó férfi. Rajta kívül több százan gyűltek össze az épület előtt abban a reményben, hogy a bombázások megkímélik az egészügyi intézményt. Rengetegen terítenek szivacsokat vagy kartonlapokat a betonra, ahol az egyik percről a másikra hajléktalanná lett emberek talán biztonságban meghúzhatják magukat. A kórház vécéje előtt pedig végeláthatatlan hosszúságú sor kígyózik.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!