Marcin Oleksy lábát egy baleset miatt kellett térd alatt amputálni. Egy cél lebegett a szeme előtt: ha megszületik a fia, akkor vele még focizhasson.


A hétfő esti párizsi FIFA-gálán derült ki, hogy a Puskás Ferenc-díjat most először egy parasportoló érdemelte ki: idén az amputált lábú Marcin Oleksy ollózós találata kapta a legtöbb szavazatot, aki ezzel a brazil Richarlisont és a francia Dimitri Payetet is megelőzte.

A 24.hu foglalta össze Marcin Oleksy pályafutását: 1987-ben született, 23 éves koráig a negyedik ligában szereplő Korona Kozuchów kapusa volt, majd ezután egy építésen kezdett dolgozni. 2010. november 20-án következett be a szörnyű baleset Zielona Góra városában, amikor egy 81 éves sofőr elütötte.

Az ütközés olyan erős volt, hogy nem tudták megmenteni a bal lábát, amelyet térd alatt amputálni kellett

– nyilatkozta erről az időszakról évekkel később.

A baleset után két évig tolószékbe került, majd további hét évet kellett várnia, hogy visszatérjen kedvenc sportágához. Egy nagy cél lebegett a szeme előtt, hogy ha megszületik a fia, akkor vele még focizhasson.

– mondta a sorsfordító pillanatról a sportoló.

Miután ismét pályára lépett, az élete teljesen megváltozott: 2019 óta a Warta Poznan csapatának tagja az amputáltak ligájában.

A díjnyertes találatot november 6-án, a Stal Rzeszów elleni összecsapáson jegyezte, amikor Dawid Nowaktól tökéletes passzt kapott, ő pedig ollózva lőtte a labdát a kapuba.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!