Máskor, ha igazolni akarja történelemhamisító elméleteit, talán alaposabban megvizsgálja a térképeit, mielőtt posztol róla.


Vlagyimir Putyin régóta hangoztatja azt az – alapvetően téves – állítást, hogy Ukrajna mint ország, sőt mint nemzet nem létezik, azt csak a Szovjetunió hozta létre. Ezzel még több jogalapot igyekszik szolgáltatni a tavaly februárban megindított háborúhoz (a hivatalos orosz megfogalmazás szerint: különleges katonai művelethez). Mármint a másik, erősen sántító érv, a „nácítlanítás” mellett.

Az orosz elnök a minap erősen hátranyúlt a történelemben, hogy hamis narratíváját igazolja: egy 17. századi térképet vett elő, ami felett azt próbálta megmagyarázni Valerij Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke társaságában, hogy Ukrajna valójában csak egy történelmi fikció. A Kreml által közzétett bemutatóba azonban egy kisebb hiba csúszott. A bemutatott térképen a kérdéses helyen egy felirat díszeleg:

A térkép egyébként jelöli Ukrajna mai fővárosát, a hivatalosan több mint 1500 éve alapított Kijevet is. A 444 információi szerint az elnöki térkép valószínűleg egy másolat, az eredetit Hubert Jaillot francia térképész készíthette 1674-ben XIV. Lajos megrendelésére. A Francia Nemzeti Könyvtár adatbázisában meg is lehet tekinteni a felirattal együtt.

Az ukrán nép a történelem során többször különböztette meg magát Oroszországtól, miközben a terület fennhatósága gyakran változott, sokáig valóban az Orosz Birodalom része volt. 1917-ben azonban kikiáltották az Ukrán Köztársaságot, ami 1922-ben Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság néven beolvadt a Szovjetunióba. A 600 ezer négyzetkilométeres állam végül 1991 augusztusában nyerte el máig tartó függetlenségét.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!