A magyarokból és külföldiekből álló társaság olyanokat vett célba, akikről azt hitték, hogy neonácik. Minden előzmény nélkül verték meg őket, összesen nyolc embert, hárman súlyosan megsérültek.


Látszólag minden előzmény nélkül több támadás is történt múlt héten Budapesten: egy magyarokból és külföldiekből álló társaság összesen négyszer vert meg embereket, volt náluk vascső, vipera és gázspray is – írja a HVG a rendőrség hétfői sajtótájékoztatójára hivatkozva.

Az eddigi információk szerint olyanokra támadtak, akik szerintük a Kitörés Napja nevű neonáci rendezvényre tartottak.

Nyerges Béla, a BRFK nyomozója szerint az első atrocitás február 9-én, a Fővám téren történt, ekkor egy lengyel társaságra támadott rá 7-8 fő, vipera és gázspray is volt náluk.

Február 10-én Gazdagréten bántalmaztak egy férfit, majd az éjszaka öten támadtak rá egy koncertre tartó párra, hajnalban pedig egy német párt támadtak meg.

A nyomozó szerint az áldozatukban a ruházatuk volt közös:

Szombaton kora délután az elkövetők egy részét a VI. kerületben elkapták, miután egy járőr az I. kerületből követte őket. Ketten német állampolgárok, egyikük olasz. Két vipera, egy kalapács, egy ólmos kesztyű és egy gázspray került elő tőlük, a rendőrség gyanítja, hogy további támadásokra készültek. A rendőrség elkapott egy magyar nőt is, őt szintén azzal gyanúsítják, hogy részt vett a támadásokban. Mindegyikük tagadja, hogy támadott volna, a külföldiek a legalapvetőbb kérdésekre sem feleltek.

A magyar gyanúsított a rendőrség gyanúja szerint ott volt a Gazdagréten és a Fővám téren is, míg a német nőt csupán szervezéssel gyanúsítják.

Ahogy azt mi is megírtuk, szombaton jobboldali szélsőségesek támadtak civilekre, a hvg.hu kérdésére a rendőrség azt mondta, még nem derült ki, hogy bosszúról volt-e szó a korábbi támadásokért, részleteket nem közöltek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!