Pintér Sándor vizsgálatot rendelt el a mentőknél a mentésirányító hibája miatt. A hívások hangnemét, az empátiát, a tűrőképességet és a kiérkezési időket is ellenőrizni fogják visszamenőlegesen.


Vizsgálatot rendelt el a mentőknél Pintér Sándor, miután az Országos Mentőszolgálat elismerte, hogy hibázott a mentésirányító, amikor nem indított azonnal autót Gálvölgyi Jánosért a héten.

Gálvölgyi Jánost szerdán családja vitte kórházba, miután 40 percig hiába vártak a mentőkre, immáron negyedik napja ápolják a Semmelweis Egyetem Klinikáján.

– mondta Gálvölgyi János lánya, Dorka.

A minisztériumtól az RTL Híradó megkeresésére azt írták, hogy a mentésirányítás munkáját visszamenőlegesen ellenőrzik május elseje és tizedike között. Pintér Sándor kérésére a hívások hangnemét, az empátiát, a tűrőképességet és a kiérkezési időket is vizsgálni fogják. Amennyiben rendszerszintű problémákat találnak, akkor a miniszter „a szükséges szervezeti, szervezési, személyi intézkedéseket – az azok jobbítására alkalmas módon és formában – megteszi”.

"Tizenegynéhány ilyen hely van az irányításon, fent Budapesten, ahol a 104-es felvevőknek kéne ülni, 3 ül ott" – mondta Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke, aki szerint ezért indokolt a vizsgálat megindítása.

Lengyel több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik mentősként, ezek alapján azt mondja, hogy kevés a mentős és sok a feladat, ezért gyakran okoz gondot a kocsihiány is. Azonban nemcsak a mentésirányítók munkáján kellene változtatni, hanem a vezetés szintjén is.

- mondta az RTL Híradónak.

Tavaly novemberben is történt már egy Gálvölgyiéhez hasonló eset, akkor egy erősen vérző nőhöz hívtak mentőt Budaörsön, a mentőkre az első hívástól számítva több, mint egy órát kellett várni, amely a nő életébe került. Április végén pedig egy sztrókos beteg várt 40 percig szintén Budaörsön, miközben a hívás időpontjában volt szabad mentőautó a közelben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!