Így készíts rovarhotelt egyszerűen, vagy méhlegelőt, akár virágcserépben is!

Tudtad, hogy a méhek is szorgosan készülnek az őszre? Azonban te is tehetsz azért, hogy segíts nekik túlélni a hideg hónapokat. A méhek védelme elengedhetetlen, hiszen a világszerte csökkenő méhpopulációk komoly problémát okoznak a beporzásban, ami pedig közvetlen hatással van az élelmiszerellátásunkra.

Mutatunk két egyszerű trükköt, ami által gondoskodhatsz a méhekről ősszel is.

De mit tehetsz te a méhek védelméért?

A méhek télire készleteket halmoznak fel és szükségük van egy meleg és száraz helyre, ahol áttelelhetnek. A rovarhotelek kiváló megoldások, hogy biztosítsd számukra a szükséges menedéket. Ezek egyszerűen elkészíthetők otthon is, és segítenek a méheknek túlélni a hideg időszakot.

A rovarhotel érdemes egy elöl nyitott és a többi oldalon zárt tárolóból készítened, de használhatsz egymásra rakott raklapokat is. A tároló anyaga lehet fa lécekből, deszkákból készült doboz, régi láda, raklap vagy akár virágcserép is. Azonban fontos, hogy a rovarhotel készítéséhez ne használjunk fémeket, mivel ezek jelentős hőingadozást okoznak, ami nem ideális a rovarok számára.

A kisebb méretű hotel belsejét feltöltheted vékony ágakkal vagy üreges szárakkal. Nagyobb rovarhotel készítése esetén több szintet és kisebb fakkokat is kialakíthatsz kis polcok és elválasztók beillesztésével.

A különböző fakkokba helyezz különböző anyagokat, így különféle rovarokat vonz majd a hotel.

Egyes részek búvóhelyként, míg mások táplálkozásra vagy szaporodásra lesznek alkalmasak számukra.

A „lakosztályok” berendezésére próbálj minél több természetes anyagot használni:

A hotel tetejét úgy alakítsd ki, hogy az eső könnyen lefolyhasson róla. A növényi anyagok elhelyezése után, ha van dróthálód, vagy csirkehálód, ezt is rögzítsd a hotel elejére, hogy megakadályozza a kisebb, könnyebb részek kihullását, de ne akadályozza a rovarok bejutását.

Végül pedig válassz egy megfelelő napos, nedvességtől és széltől védett helyet a rovarhotel elhelyezésére.

Ha ennél egyszerűbb rovarhotelt szeretnél akkor kifúrt fatörzs, kisebb szalmabála, vagy összerendezett nagyobb kövek is megfelelőek lesznek.

A tavasz mellett az ősz a legjobb időpont a virágmagok ültetésére. Ha kerted van, itt az ideje az őszi virágmagok elültetésének, hogy tavasszal a méhek is élvezhessék a virágok nektárját. Ha nincs kerted, akkor se aggódj, hiszen egy egyszerű virágláda is remek megoldás lehet, hogy méhlegelőt hozz létre. Így akár az erkélyeden vagy ablakpárkányodon is segítheted a méheket a táplálkozásban és a túlélésben.

Ültess méheket vonzó virágokat, mint a levendula, a méhbalzsam vagy az oregánó. Emellett pedig többféle kifejezetten méhlegelő virágmagkeveréket is be tudsz szerezni.

Az ősz ne csak a lehulló levelek és a hideg hónapok időszaka legyen, hanem a méhek védelméért folytatott küzdelem ideje is. A méhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban. A növények beporzásában való részvételük nélkül sok növény nem terem gyümölcsöt vagy magot. Ez pedig közvetlen hatással van az élelmiszertermelésre és az ökoszisztémánkra.

Gondolj csak bele, méhek nélkül nem teremne őszibarack, meggy vagy éppen alma. A méheknek köszönheted a gyümölcsleveket is, ezért a méhek védelme a SIÓ szívügye is.

A fent említett a két egyszerű trükkel te is gondoskodhatsz a méhekről ősszel. Mindannyiunk felelőssége megőrizni a méhek és a természet kincseit, hiszen a méhek védelme a jövőnk is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!