Az elektromos rollerek 2017 végén kezdtek igazán népszerűek lenni, jórészt talán azért, mert nem kell őket hajtani. Még idén májusban írtunk róla, hogy Budapesten is elindult a Lime közösségi e-rollermegosztó szolgáltatás, így a városban úton-útfélen találkozhatunk a lerakott eszközökkel.

A Lime-ot sok kritika érte amiatt, hogy az e-roller a városi közlekedés egyik legveszélyesebb formája, és hogy a rollereket használok törvényes nyugtát sem kapnak. A cég friss közleményében pár, e-rollerekkel kapcsolatos, állításuk szerint téves információt szeretne cáfolni.

Egy roller élettartama csupán pár hónap, vagy annál is kevesebb

A Lime szerint az általuk tervezett és előállított járművek karbantartásán és szerelésén egy speciális csapat dolgozik, a szétszerelt eszközök alkatrészeit állapottól függően később újra is tudják hasznosítani. Amint egy roller életútja végéhez közeledik, újrahasznosítják a belőlük kinyerhető jó állapotú komponenseket. Az akkumulátor nem újrahasznosítható részeit a szolgáltató partnerei olyan biológiailag újrafelhasználható elemekké alakítják, amelyek energiaforrásként használhatók, a rollerekhez használt nyersanyagok, mint például az acél vagy műanyag, folyékony vagy por formában ismét hasznosulhatnak egyéb termékek előállításában.

A roller nem az autózást helyettesíti, hanem a bicikli alternatívája

A közhiedelemmel ellentétben, a Lime rolleres utak a korábbi biciklis utazásokat csupán két százalékban váltották fel - írják az üzemeltetők. A Lime közösségi közlekedési szolgáltató elektromos járműveivel világszerte megtett utak száma már átlépte a bűvös 100 milliót. Minden negyedik Lime utazás egy autós utat helyettesített, így összesen több mint 40 millió autóval megtett kilométerrel és 9000 tonnányi CO2-csökkenéssel segítette a fenntarthatóság mellett vívott harcot a Lime közössége - írják. Budapesten egy-egy Lime utazás átlagosan 14 percig tart.

Elektromos rollerrel bárhol lehet parkolni

A tiltott parkolási zónák, mint például a belváros vagy a Margitsziget a Lime mobil applikációjában piros színnel jelöltek. A meghatározott parkolásmentes zónákon kívül a Lime folyamatosan edukálja felhasználóit a parkolási szabályokról is. Az applikációba kötelező fotót feltölteni a megfelelően leállított járműről minden egyes rollerhasználat után. A feltöltött fényképek elemzésével be lehet azonosítani a rollerrel helytelenül parkoló felhasználókat, visszajelzés küldhető számukra, és további segítséget kaphatnak a szabályos parkolás elsajátításához.

Nem találja ki, mi volt az idei Halloween legmenőbb jelmeze

Az idei beöltözős bulikon a baby shark mellett az eldöntött elektromos roller volt az igazi sláger.

(Kiemelt kép: AFP)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!