Az infláció csökkenése mellett a hiány növekedését és az adósságráta megemelkedését kell majd menedzselnie Orbán Viktor kormányának.


Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése alapján idén 0,7 százalékkal zsugorodhat a magyar GDP, jövőre viszont 2,4 százalékkal, 2025-ben pedig 3,6 százalékkal nőhet a gazdaság. Ugyanakkor a GDP-arányos adósságráta 69,9 százalékról 71,7 százalékra nő – számol be a Portfolió.

A Bizottság szerint a nyáron 5,2 százalékra emelt idei hiánycélt sem tudja teljesíteni a kormány, az a GDP 5,8 százaléka lehet. 2024-ben és 2025-ben is lényegesen magasabb lehet a deficit a célnál. Még 2025-ben is 3,8 százalékos hiány várható, az elvárt 3 százalék helyett.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az alacsonyabb világpiaci energiaárak és a lazuló pénzügyi kondíciók viszont segítik majd a magyar gazdaságot.

Brüsszelből arra is figyelmeztetnek, hogy az erőteljes béremelkedés magasan tarthatja a szolgáltatások áremelkedését. A költségvetés problémáit nagyrészt a várttól elmaradó bevételek, elsősorban áfabevételek okozzák, valamint a nyugdíjkiadások alakulnak a tervezettnél magasabban a kamatok és az infláció miatt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!