A növekvő költségek miatt érezhetően megcsappant a jogosítványszerzési kedv, miközben az autósiskolák az infláció miatt idén is kénytelenek lesznek emelni az áraikon.


Idén várhatóan még drágább lehet majd a jogosítványszerzés, az autósiskolák ugyanis kénytelenek áthárítani a tanulókra az újabb és újabb költségeket – írja a hellovidek.hu.

A KSH legfrissebb adatai alapján egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg tavaly ugyanekkor még „csak” 322.110 forintba.

Így aztán nem meglepő, hogy Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (Maisz) elnöke szerint a növekvő költségek miatt jelentősen megcsappant a jogosítványszerzési kedv, de komoly gondban vannak a hazai autósiskolák is, akik az infláció és a magas üzemanyagár miatt várhatóan idén is kénytelenek lesznek emelni az áraikon.

Az áremelkedés miatt a kormány bejelentette, hogy a 2024/25-ös tanévtől, azaz 2024 szeptemberétől a középiskolások és az állami szakképző intézményekben tanulók számára sikeres vizsga esetén átvállalja a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte a teljes költségét, utólagos visszatérítés formájában. A vonatkozó törvényjavaslatról egyelőre nem tudni egyebet, így például a finanszírozás pontos feltételei és további korlátai sem ismertek.

Pető Attila, a Kreszprofesszorként ismert közlekedési szakértő a hellovidek.hu-nak azt mondta, az autósiskolák év elején megpróbálnak meghatározni egy árat, ami egész évre érvényes maradhat, és ha drasztikusan nem emelkednek az üzemanyagárak, akkor nem szoktak emelni.

„Nem ritka az a tanuló, aki 60-80 órával megy vizsgázni, sőt, nagyon sokszor maga a tanuló kéri még a plusz órákat, mert látja magán, hogy mi az, ami megy, és mi az, amit még nem tud megcsinálni” – mondta a Kreszprofesszor.

Böröcz Mátyás szerint vidéken nagyon megcsappant a jogosítványt szerzők száma. Ráadásul sokan a belengetett ingyenes jogsiszerzéstől teszik függővé azt, hogy beiratkoznak a tanfolyamra, ezért inkább kivárnak, ami jelentős bevételkiesést jelent az amúgy is nehéz helyzetben lévő autósiskolák számára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!