Még áprilisban 3 százalékos korrekciót kértek a nyugdíjasok. A kormány továbbra sem foglalt állást a kérdésben.


Továbbra sem cáfolja a Pénzügyminisztérium a Népszava elmaradó nyári nyugdíjkorrekcióról szóló állítását. A lap emlékeztet: a kormány Facebook-oldalán az áll: ha a becsültnél magasabb lesz az infláció, januárig visszamenőleg jár a nyugdíjkorrekció, ahogy az elmúlt 12 évben.

A héten Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára írásban azt válaszolta Komjáthi Imre országgyűlési képviselő kérdésére: amennyiben az évközi adatok alapján a kormány azt állapítja meg, hogy 2023-ra a becsültnél magasabb lesz az éves várható infláció mértéke - januárra visszamenőleg - nyugdíjkorrekciót hajtanak végre.

A Népszava kiemeli, hogy ez azonban csak az 1997-es, máig hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény betartása lenne. Ebben azt írják, hogy „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja (…) a januári emelést, (…) akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.” A kiigazításnál pedig az év első nyolc hónapjának nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztói árnövekedését kell figyelembe venni.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a magas infláció miatt az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet küldött Gulyás Gergelynek. Ebben azt kérték, hogy júniusban, de legkésőbb júliusban év elejéig visszamenőleg, rendkívüli emeléssel, legalább 3 százalékkal korrigálja a kormány az ellátások összegét.

A Népszava az erre a kérésre az államháztartásért felelős államtitkártól érkező levél alapján azt írta, hogy szinte biztosan nem lesz évközi nyugdíjemelés. Legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi kiegészítéssel nőhet az idősek ellátása. A Pénzügyminisztérium szerint ezzel a lap valótlanságot állított, a portál szerint azonban az azóta tett közlések ezt inkább megerősítik, mintsem cáfolják.

Januárban 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A KSH adatai alapján a fogyasztói árak áprilisban 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a nyugdíjas infláció 25,3 százalékon állt meg.Az MNB szerint az éves szintű infláció 15 és 19,5 százalék között alakulhat, míg a kormány továbbra is egyszámjegyű pénzromlást vár az év végére. Utóbbit támasztja alá az is, hogy jövő januárra 6 százalékos nyugdíjemelést terveznek.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!