Temérdek szerződést kötöttek a jegybanki alapítványok fennállásuk hat éve alatt, lett is botrány abból, amikor először titokban szerették volna tartani, hogy mire és mennyi pénzt adtak ki, majd pedig abból, amikor az Alkotmánybíróság kötelezte őket a szerződések közzétételére. Akkor derült fény például arra, hogy a Matolcsy- és a Szemerey család rokonságához, azok céges érdekeltségeihez is kerültek súlyos összegek.

Nemrégen került napvilágra a legfrissebb szerződési lista, amelyen egy újfajta kontraktusra bukkantunk. A meglevő háromból az egyik jegybanki alapítvány, a PADS tavaly november közepén felelősségbiztosítást kötött vezető tisztségviselők részére az Uniqa biztosítóval 6,6 millió forint plusz áfa értékben. Ez az az alapítvány, amelynek a kuratóriumi elnöke maga Matolcsy György jegybankelnök.

A vezetői felelősségbiztosítás arra szolgál, hogy károkozás esetén levegye a terhet a vezető tisztségviselő válláról. Ennek megértéséhez vissza kell nyúlni 2014-ig. Akkor lépett hatályba az új polgári törvénykönyv, amely kiterjesztette a cégeknél és egyéb jogi szervezeteknél a vezető tisztségviselők - beleértve a felügyelőbizottsági tagok - felelősségét. Az akkor életbe lépett szabály értelmében ha kárt okozott egy cég egy harmadik félnek (vagyis üzleti partnerének, vagy például környezetvédelmi kárt okozott a telephelyének otthont adó településnek, esetleg munkahelyi balesetet szenvedett egyik alkalmazottja a munkáltató gondatlansága miatt), akkor a kárt szenvedett személy, cég, település nemcsak a károkozó cégtől, hanem annak vezető tisztségviselőjétől is várhatta a kár megtérítését. A tisztségviselő teljes vagyonával felelt a kárért.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ez komoly fejfájást okozott a cégvezetőknek. 2016 közepén aztán enyhítettek a szabályon: azóta csak akkor felelős a céges tisztségviselő a kárért, ha szándékosan okozta, egyéb esetekben csak a cégen lehet bevasalni az okozott kárt. Az viszont továbbra is érvényes, hogy a kártérítésre kötelezett cég a saját tisztségviselőjével szemben megpróbálhat fellépni, megpróbálhatja elérni, hogy a kártérítésből vegye ki a részét.

A vezetői felelősségbiztosítás - amelyet köthet a cég is a tisztségviselője részére, de akár ő maga is - akkor tesz szolgálatot, amikor kárt okoz a cég, és a vezető tisztségviselő is tehet erről. Ekkor ha pert kap a nyakába tisztségviselő, és a bíróság meg is állapítja a felelősségét, akkor helyette a biztosító állja a cechet, azaz a tisztségviselő nyakába varrt kártérítést, a jogi eljárás díjat és így tovább.

Ez iránt a biztosítási termék iránt a 2014-es Ptk.-változás miatt nőtt meg az érdeklődés. Külföldön jóval elterjedtebb volt, azóta viszont idehaza multicégek és kis és közepes vállalkozások is egyre többen kötöttek ilyen biztosítást. Civil szervezetek részéről ugyan volt némi érdeklődés, de csekély: a biztosítási piacon jártas forrásunk nem tudott felidézni konkrét esetet, amikor meg is köttetett volna ilyen biztosítás.

A PADS-nál a kuratórium mellett felügyelőbizottság is működik, és van az alapítványnak igazgatója is. A kuratóriumot heten alkotják, az fb-t hárman, vagyis összesen tizenegyen jöhetnek szóba mint akiknek a válláról terhet vehet le döntéseik miatt a milliókért megkötött felelősségbiztosítás.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!