Nem létesített rádiókapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással és nem rendelkezett érvényes repülési tervvel sem az a vitorlázó kisrepülőgép, amely szerdán, a kora délutáni órákban, Fertőszentmiklós térségében lépett az ország légterébe. A NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit, olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Mint írták, a Super Dimona típusú motoros vitorlázó repülőgép technikai meghibásodás miatt szállt le egy Pusztacsalád melletti repülőtéren. A Magyar Honvédség Gripenjei megtalálták a repülőgépet, majd feladat végeztével visszatértek a kecskeméti repülőbázisra.

Az eset során személyi sérülés nem történt, a rendőrség szakemberei a helyszínen megkezdték az intézkedést.

Kecskemét, 2016. június 30. JAS-39 Gripen a levegõben a HM kecskeméti, 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázisán tartott bemutatón 2016. június 30-án. A gyakorlaton a terrorista céllal eltérített, fegyverként használni szándékozott légi jármûvekkel szembeni ellentevékenység biztosítását mutatták be. Az ilyen repülõgépek ellen dolgozta ki a NATO 2001. szeptember 11. után a Renegade mûveleti rendszert, a légi jármû földre kényszerítését, ennek hazai elsajátításáról adtak számot Kecskeméten. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kivonhatják a Gripeneket a hadrendből

Haladni kell a korral.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!