Már szerda este megérkezik a front, az ország nagy részén emiatt sárga, két megyében pedig másodfokú riasztás lép életbe.


Viharos szél várható csütörtökön az ország középső részén: a HungaroMet Zrt. másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki az óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések veszélye miatt Fejér és Pest vármegye területére.

A veszélyjelzés szerint szerdán az esti, késő esti óráktól északnyugaton, majd északon inkább csak a magasabban fekvő részeken óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések is előfordulhatnak északnyugati irányból.

Csütörtökön napközben északon és a középső részeken a maximális széllökések sebessége elérheti az óránkénti 70 kilométert,

adott ki a viharos szél veszélye miatt a HungaroMet Zrt., az ország többi részére - Vas, Zala, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye kivételével - pedig elsőfokú figyelmeztetést, ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatják az óránkénti 70 kilométert is.

A brit szigetek felől érkező vihar olyan erősségű volt, hogy Skóciában a vonatközlekedést is leállították átmenetileg. Hétfőn estig két halálos áldozatról számoltak be a helyi hatóságok. Több tízezer lakásban nem volt áram. A Jocelyn lesz Nagy-Britanniában a tizedik olyan vihar szeptember óta, amely ereje miatt külön nevet kapott. A brit meteorológia ismertetése szerint ha augusztusig még két, névvel ellátott vihar eléri az országot, akkor a 2023-2024-es viharszezon megdönti a jelenlegi rekordot. A szigetországban 2015 óta nevezik el a különösen erős viharokat, és a mostani rekord éppen az első évben született, amikor tizenegy vihar kapott nevet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!