A támadások hírére rögtön 3,5%-kal emelkedett a nyersolaj világpiaci ára.

Szeko Hirosidzse japán kereskedelmi miniszter közlése szerint a támadást az Ománi-öblöt a Perzsa-öböllel összekötő Hormuzi-szoros közelében követték el.

Az ügynek különös jelentőséget ad, hogy jelenleg éppen Iránban tartózkodik Abe Sinzo japán kormányfő, hogy közvetíteni próbáljon a Teherán és Washington közötti feszültség enyhítése érdekében.

Abe személyében első ízben jár japán miniszterelnök 1979, az iszlám forradalom győzelme óta Iránban. A tervek szerint éppen csütörtökön fogadja őt Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

A Bahreinben állomásozó amerikai 5. flotta parancsnoksága megerősítette, hogy két hajó a kora reggeli órákban segítséget kért tőlük az őket ért támadás miatt, hangsúlyozva, hogy a két segélykérés között közel egy óra telt el: az elsőt helyi idő szerint 6:12-kor, a másikat 7 órakor kapták. Az egyik olajszállító a helyi média szerint norvég, a másik panamai zászló alatt hajózott. A két hajó 44 főnyi legénységét az iráni haditengerészet mentette ki és szállította partra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>