Az államtitkár szerint a kormány már mindent megtett ennek érdekében.


"Minden döntés a betegellátás biztonságát és javítását célozza" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese az ügyeleti rendszer átalakításáról a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Eddig Hajdú-Bihar megyében próbálták ki a rendszert, és fokozatosan kiterjesztik a többi megyére is. A főváros viszont más helyzetben van, mivel a kórházak és rendelőintézetek tömegközlekedéssel is megközelíthetők.

Arra a kérdésre, hogy az átalakítás érdekellentét alakíthat ki a mentők és háziorvosok között, azt válaszolta, hogy a beteg érdeke az elsődleges.

- mondta.

A háziorvosok praxisának átalakítását azzal indokolta, hogy az önkormányzatok által kijelölt praxishatárok nem követik a népesség mozgását, és vele együtt az egy körzetre jutó betegek számát.

"Az átalakításnak az a célja, hogy mindenkinek legyen saját háziorvosa, minél kevesebb olyan körzet legyen, amit helyettesítéssel kell ellátni. A körzeteket egyenletessé kell tenni, nagyon leegyszerűsítve, minden település lakosának a lehető leggyorsabban legyen elérhető az ellátás, az orvosi konzultáció lehetősége. Jelenleg többszörös, három-négyszeres különbség is előfordul a háziorvosi praxisok között, azon dolgozunk, hogy a jövőben ez sokkal arányosabb legyen, hiszen ez szolgálja a betegek, a gyógyulás, sőt az orvosok érdekeit is" - mondta. A minisztérium nem számol azzal, hogy ez bevételkiesést okozna a háziorvosoknak.

Dolgoznak azon is, hogy csökkentsék a várólistákat, de még nem érték el a járvány előtti szintet.

Továbbá a rendőrök és a rendvédelmi dolgozók fizetését is emelni fogják.

Az elmúlt hónapokban különösen nagy figyelmet kapott a pedagógusok helyzete, ezzel kapcsolatban azt mondta, már elkezdték a konzultációt pedagógusokkal, igazgatókkal és szülőkkel is. Viszont szerinte pedagógus-béremelés útjában továbbra is csak a magyar baloldal áll:

- nyilatkozta a lapnak.

2022-et a "háború és a szankciók évének" nevezte. "Az év második felében olyan dolgokért is küzdenünk kellett, amelyek a korábbi években már természetesek voltak. Abban bízhatunk, hogy a következő év már a béke éve lesz. Mi azért dolgozunk, hogy béke legyen, és minden magyar család ugyanúgy tudjon gyarapodni, mint a háború és a szankciók előtt" - zárta az interjút.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!