Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke szerint a jelenlegi „toldozgatásos” állapot nem sokáig tartható fenn.


Közel harminc éve újították fel a budapesti kisföldalatti alagútját. A járművek karosszériáit több mint húsz éve javították, ekkor az eredeti állapotot állították vissza, újabb megerősítést nem végeztek - írja a Népszava.

A kisföldalatti felújításához, a szerelvények cseréjéhez, a pálya meghosszabbításához a Fővárosi Közgyűlés egy decemberi határozatban igyekezett forrást biztosítani. A Rákosrendezőre tervezett "mini-Dubaj" építési projektje keretében ugyanis az állam 300-400 milliárd forintot irányzott elő közcélú beruházásokra. A főváros ebből kért anyagi támogatást.

A lap megjegyzi, hogy az észlelt hibák – a forgóvázrepedés és a karosszériarepedés – jellemző hibája a kisföldalattinak. Ennek fontosságára hívta fel a figyelmet egy egyetemi vizsgálat, amely szerint az anyagfáradás miatt le kellene selejtezni a kocsikat, mielőtt komoly vázszerkezeti problémák állnának elő.

A Népszava megkeresésére a BKV azt közölte: „a szerelvények biztonságosan üzemeltethetők. Erről egy külön e célra kidolgozott és jóváhagyott, összetett – műszaki és gazdasági szempontokat is figyelembe vevő – vizsgálati módszertan alkalmazásával, objektív alapon döntenek”.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke szerint: „Ez a toldozgatásos állapot azonban aligha tartható fenn sokáig. Hónapról-hónapra nő a kockázat, hogy le kell állítani a földalattit vagy még rosszabb, baleset következik be”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!