A svéd NATO-csatlakozásról szeretett volna szavazni az ellenzék. Kövér László összehívta ugyan az ülést, de csak kényszerből, és ez meg is látszott az eredményen.


Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek az ellenzéki pártok hétfő délutánra, melyet Kövér László házelnök – törvényben foglalt kötelességét teljesítve – össze is hívott. A téma mások mellett a svéd NATO-csatlakozás lett volna. Csakhogy a Fidesz egyből be is jelentette: 135 képviselőjük nem vesz részt az ülésen.

A fideszesek valóban nem mentek el, így a napirendet sem tudták elfogadni, és a napirendi felszólalások után Lezsák Sándor berekesztette az ülést. Ott volt viszont hat ország nagykövete – derül ki a Telex tudósításából. Az ülést a karzatról figyelte David Pressman amerikai nagykövet, valamint Hollandia, Norvégia, Dánia, Lengyelország és Szlovákia budapesti nagykövete is.

Orbán Viktor eközben rendkívüli kormányülésen vett részt, melyet Sopronbánfalvaára hívott össze. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig még hétfő délelőtt azt írta közösségi oldalán:

Kocsis szerint ha találkozik Ulf KristerssonUlf Kristersson svéd miniszterelnök Orbánnal, akkor a rendes parlamenti ülésszak elején sor kerülhet a NATO-csatlakozás ratifikációjára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!