Rendkívüli izgalmak várhatók a lengyel elnökválasztás eredményeinek ismertetésekor, mivel az Ipsos - a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésével készült - exit poll felmérése a vasárnap este 9 órai urnazáráskor egy százalékpontnál kisebb különbséget jósol a két induló között.

E szerint a hivatalban lévő, a jobboldali, Fidesz-szövetséges kormánypárt, a Jog és Igazságosság által támogatott Andrzej Duda 50,4 százalékot, kihívója, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a liberális-konzervatív Polgári Platform vezette koalíció jelöltje 49,6 százalékot szerzett. Ez olyan csekély különbség, ami alapján a végeredmény nem megjósolható, a felmérés hibahatára ugyanis 2 százalékpont.

Poland, Presidential election run-off

IPSOS exit poll

Duda (*-ECR): 50.4%
Trzaskowski (PO-EPP): 49.6%

LIVE BLOG:https://t.co/MiohNDccmS#Wybory2020 #WyboryPrezydenckie pic.twitter.com/XTwPu8UDJB

- Europe Elects (@EuropeElects) July 12, 2020

A június 28-i első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit 30,5 százaléka támogatta, így ők ketten küzdhettek meg a további kilenc jelölt támogatóiért.

Az elnökválasztás sokáig lefutottnak tűnt, ám a versenybe váratlanul beszálló Trzaskowski jó első fordulós szereplése alapján a kutatások már fej fej melletti eredményt jósoltak a második körre.

A visszafogott, kedves fővárosi polgármester legyőzheti a kormánypárt jelöltjét

Lengyelországban. Sok hasonlóság van a magyar és a lengyel politikai életben, de vannak különbségek is. Az elnökválasztás viszont mindet megváltoztathat, és szorosnak néz ki az eredmény.

Trzaskowski arra fűzte fel kampányát, hogy a választás arról szól, Lengyelország demokratikus európai állam lesz, vagy folytatódik a demokrácia leépítése Jaroslaw Kaczynski kormányzópártja által.

Lengyelországban közvetlenül választják az államfőt, a szerepe fajsúlyosabb is, mint a magyar köztársasági elnöké, a vétóját például csak minősített többséggel írhatja felül a törvényhozás.

Duda öt évvel ezelőtt is szoros küzdelemben győzött, akkor 51,5:48,5 arányban győzte le a második fordulóban az addig hivatalban lévő Bronislaw Komorowskit.

Kiemelt kép: Aleksander Kalka / NurPhoto via AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!