Csak hat éve vették fel a Nemzetközi Felhőatlaszba a legritkábbnak tartott felhőtípust. Amilyen félelmetes, olyan ártalmatlan az undulatus asperatus.


Igazi világvége hangulatot áraszt egy nemrég felfedezett felhőtípus. Az undulatus asperatus meglehetősen ritka felhőtípus, Magyarországon leginkább kevert hullámfelhőként emlegetik, mivel mozgása a tenger hullámzására emlékeztet. Az apokaliptikus felhőtípus annyira új, hogy a Meteorológiai Világszervezet (WMO) csak 2017-ben vette jegyzékbe Asperitas néven, írja a LADbible.

Gavin Pretor-Pinney, a Felhőrajongók Társaságának alapítója éveken át próbálta elérni, hogy az egyelőre megmagyarázhatatlan módon viselkedő felhő bekerüljön a Nemzetközi Felhőatlaszba. A felhőszakértő szerint úgy lehet a legegyszerűbben megfogalmazni a ritka időjárási jelenséget, mintha a hullámzó tengerfelszínt látnánk alulról.

Az időjárási szörnyeteget ebben a videóban lehet közelebbről is szemügyre venni:

Az első pillantásra fenyegetőnek tűnő felhőt nem kíséri vihar és zivatar sem, hanem gyorsan szertefoszlik. A lehetséges magyarázatok közül az egyik szerint kialakulása a felfelé áramló meleg levegővel lehet kapcsolatban. Egy másik elmélet alapján viszont a lencsefelhőhöz hasonlóan a magas hegyről érkező bukószél nyomán alakulhat ki.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!