A miniszter nem indul újra 2026-ban a körzetében egyéni mandátumért. Márki-Zay arra biztatja, hogy induljon el akkor a hódmezővásárhelyi polgármesteri székért.


Vasárnap este a Facebook-oldalán jelentette be Lázár János, hogy 2026-ban nem indul újabb, egyéni parlamenti mandátumért a választókerületében. Az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető fideszes politikus úgy fogalmazott: 2024 számára a „korszakváltás éve” a saját politikai pályáján is.

Lázár azonban nem vonul vissza, politikus marad és azt ígérte, hogy a magyar vidék és az Alföld, a politikai közössége és a pártja továbbra is számíthat a munkájára.

- tette hozzá a miniszter. Szerinte ha ezen változtatni akarunk, ahhoz kevesebb pártpolitizálásra és több munkára, kevesebb vitára és több közös nevezőre van szükség. AZ új műsorhoz pedig Lázár szerint „új férfi kell, vagy nő – majd a választók eldöntik”.

A fideszes politikus bejelentésére reagált Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is a Facebook-oldalán. Az ellenzéki összefogás egykori közös miniszterelnök-jelöltje 2018-ban pont a Lázár támogatásával induló jelöltet, Hegedűs Zoltánt legyőzve, nyerte el először a polgármesteri széket.

A városvezető most az írta a miniszternek:

Márki-Zay szerint a város nem hogy lemarad, hanem emelkedett a ranglistákon.

„A KSH szerint tavaly már a 10. lett a megyei jogú városok között, a legápoltabb közterületekkel, legjobb helyi közlekedéssel és hulladékgazdálkodással. De mi csökkentettük a legnagyobb mértékben a helyi adókat, fizettük vissza utánatok az ország legtöbb adósságát, és nyújtottuk ennek ellenére a legtöbb támogatást a kisnyugdíjasoknak, legtöbb ingyenes szolgáltatást a családoknak. A rendőrség szerint is legbiztonságosabb város a Korrupciókutató szerint a legkevésbé korrupt is - míg a Ti örökségetek még a legkorruptabb város volt az országban (igaz, Veled ellentétben én nem gazdagodtam meg a közszereplésem alatt, és a Ti időtökkel szemben mi minden számlát időben kifizetünk...).”

A hódmezővásárhelyi polgármester úgy fogalmazott: ő óva intene bárkit attól, hogy Lázár ígéreteit készpénznek vegye.

„Hódmezővásárhely hiába várta, hogy felújíttatod a templomainkat, eltörlöd a sírhelymegváltási díjat, kárpótlást adsz a K-Art károsultaknak, vagy egy 1500 fős munkáltatót hozol a városba. 2019-ben a helyi Fidesz felkért, hogy indulj el velem szemben a város polgármesteri tisztségéért - akkor nevetséges kifogással kitértél ez elől. Most, két évvel azután, hogy a körzetben fényes győzelmet arattál velem szemben (noha az egyetlen parlamentbe jutott fideszes képviselő lettél, aki kevesebb szavazatot kapott, még százalékban is, mint négy évvel korábban),

Márki-Zay arra kérte a minisztert, hogy ha erre nem vállalkozik, akkor ne hátráltassa a város fejlődését, engedje, hogy „az itt élők érdekében továbbra is korrupciómentesen, zsarnokok nélkül élhessünk”.

„Felújítsuk és ne leromboljuk történelmi épületeinket, köztereinket, fákat ültessünk és ne betondzsungelt kapjunk, a szegényeket támogassuk és ne a gazdagoknak játszassák át az adófizetők pénzét, ne a polgármester mondja meg, ki melyik bankban vezessen számlát, felújítsuk és kiadjuk a bérlakásainkat és ne a haveroknak adják el 60%-os áron, nyílt versenyben dőljön el minden pályázat és ne felesleges banner-hirdetésekért játsszák magánkézre a város iskolaépületeit, a lakosságot szolgálják a városi cégek és ne a Te borosládáidat farigcsálják, a szegényeket etessük és ne 120 milliót költsünk reprezentációra, és olyan vezetői legyenek a városnak, akik a lakosokat szolgálják és nem uralkodnak felettük!” - sorolta Márki-zay.

„Bármilyen döntést hozol, remélem mostantól a közösséget gyarapítod - örökséged nem a magánkézbe átjátszott kastélyokban, eltitkolt svájci számlákban, strómanokra íratott földbirtokokban, luxusautókban mérik majd, hanem abban, hogy hány honfitársadnak tudsz olyan otthont építeni, hogy az annyira vágyott nyugati életszínvonalért, egészségügyért, oktatásért, közlekedésért, jogállamért ne kelljen Nyugatra távozniuk - zárta a sorait „minden vásárhelyi nevében” a polgármester.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!