Rétvári Bence államtitkár válaszából derültek ki ezek az adatok.


Évek óta nem lehetett tudni, hány meddőségi beültetés történt Magyarországon, s abból hány gyermek született, most azonban végre kiderültek az adatok egy parlamenti kérdés után - írta meg az Mfor.hu.

A DK képviselője tett fel az alábbi kérdést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának, Rétvári Bencének:

Erre végül nem kapott választ, az viszont kiderült Rétvári válaszából, hogy az elmúlt években hány gyermek született a lombikbébi programban.

Ezek szerint

2018-ban 9 005 beültetésből 1726 gyermek,

2019-ben 10 170 beültetésből 1 948 gyermek,

2020-ban 9 573 beültetésből 1 719 gyermek,

2021-ben 12 237 beültetésből 2035 gyermek.

Rétvári azt is hozzátette, hogy a kormánynak a külföldön elvégzett beavatkozásokról nincs információja.

Érdemes tudni, hogy 2020. február 1-jétől minden gyermeket vállalni kívánó pár ingyenesen juthat a meddőségi kivizsgáláshoz, a meddőségkezelési kivizsgálásokhoz és a meddőség kezelése esetén a szükséges gyógyszerekhez.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a 45 év fölötti nők előtt bezárultak a magyar meddőségi rendszerben a kapuk, ők ugyanis államilag támogatott kezelésre nem jogosultak. Azok pedig nehéz helyzetben vannak, akiknek a petesejtjei nem alkalmasak arra, hogy saját gyermekük lehessen, mert Magyarországon csak azok az egyenesági 35 évnél fiatalabb női rokonok adományozhatnak petesejtet, akik legalább egyszer már szültek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!