A most 34 éves Marcel Brown 2018-ban szabadult, miután a bíróság felmentette, és 2019-ben polgári pert indított a város, a rendőrség és a chicagói igazságszolgáltatás ellen.


Egy chicagói férfi 50 millió dolláros (mai árfolyamon 17,9 milliárd forintos) kártérítést kap, miután tíz évet töltött börtönben egy gyilkosságért, amit nem ő követett el – tudatta az MTI. A bírósági iratok alapján Marcel Brown, most 34 éves, 2008 és 2018 között volt rács mögött, mielőtt tisztázták volna a vádak alól.

Az illinoisi szövetségi esküdtszék egyhangú döntéssel ítélte meg a rekordösszegű jóvátételt Brownnak, aki 2011-ben 35 év börtönt kapott egy chicagói gyilkosságért, amit egy hamis tanúvallomás és a rendőrség által kicsikart beismerés alapján szabtak ki rá.

Brown 2018-ban szabadult, miután a bíróság felmentette, és 2019-ben polgári pert indított a város, a rendőrség és a chicagói igazságszolgáltatás ellen.

– mondta Brown az ügyvédei közleménye szerint. Az esküdtszék egyébként azt is kimondta, hogy a kihallgatást vezető nyomozónak külön 50 ezer dolláros jóvátételt kell fizetnie.

Az Egyesült Államokban eddig a legnagyobb kártérítést 2022 októberében ítélték meg hasonló ügyben: két férfi, akiket Malcolm X 1965-ös meggyilkolása miatt ítéltek el, 36 millió dollárt kapott, miután felmentették őket, miután 20 évet töltöttek börtönben.

(via MTI)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!