42 fokos láz, hallucinációk és véres köhögés gyötörte négy napig az egyiptológust, miután feltártak egy évszázadok óta érintetlen sírt.


„Akár a múmia átka volt, akár nem, valamit elkaptam abban a kriptában” – mondta egy egyiptológus filmrendező, aki négy évvel ezelőtt nyitott fel egy régóta érintetlen egyiptomi sírt. Ramy Romany egy podcastban beszélt részletesen a vele történtekről, írja az IFL Science.

Romany korábban azt mondta, hogy a Mummies Unwrapped (Kicsomagolt múmiák) című Discovery Channel műsor forgatása közben olyan közel került a halálhoz, mint korábban soha. Éppen egy állítólagos bibliai alak mumifikálódott maradványairól forgattak, amikor az évszázadok óta lezárt sírhoz mentek. A helyiek először be sem mertek lépni a kriptába, nehogy őket érje először az átok, amennyiben létezik. Ezután egy hosszú, lefelé vezető, poros lépcsőn keresztül jutottak el a sírkamrába.

Miután a filmes visszaért a szállására egyre rosszabb állapotba került. Másnap reggelre az egekbe szökött a hőmérséklete: a 42 fokos láz miatt hallucinálni kezdett, valamint véreset köhögött. Azonnal orvost hívott, de így is kis híján otthagyta a fogát. A doktorok szerint a betegséget denevér, kígyó vagy a sírkamra belsejében belélegzett por okozhatta.

A podcastból kiderül, hogy az egyiptomi sírt Romanyék előtt 600 évig senki sem nyitotta ki. Az egyiptológus ugyan hisz a fáraók átkában, de azzal is tisztában van, hogy a hiedelem mögött létezik tudományos magyarázat. Az egy-egy kritpa felnyitásával kiszabaduló gombás kórokozókat nem az ősi uralkodók szabadítják közvetlenül a világra, hanem az évszázadok óta érintetlen területen felgyűlt káros anyagok jutnak a levegőbe.

Az egyiptológus betegségéről azóta sem derült ki, hogy mi okozta pontosan. A férfi négy nap múlva teljesen felépült annak ellenére, hogy soha olyan közel nem volt a halálhoz, mint napokkal korábban.

A teljes, angol nyelvű beszélgetést itt lehet megnézni:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!