A magyar miniszterelnök péntek reggel a heti rádiós interjújában többek között a készülő uniós menekültügyi reformról is beszélt.


„Mindig legyünk nagyon óvatosak a szavainkkal, amelyeket emberi lényekről beszélve használunk” – így reagált Orbán Viktor egyik kijelentésére az Európai Bizottság vezető szóvivője.

A magyar miniszterelnök péntek reggel a heti rádiós interjújában ugyanis többek között készülő uniós menekültügyi reformról is beszélt. Kifejtette, hogy szerinte

Eric Mamer az RTL kérdésére válaszolva emlékeztetett rá, hogy a jogalkotás még folyamatban van. A tagállamok múltt héten egy közös álláspontot fogadtak el, ami szerinte fontos, de köztes lépés - írja a Telex.

A következőkben fogja azt egyeztetni a tagállami Tanács és az Európai Parlament, de jelen lesz az Európai Bizottság is.

Anitta Hipper, a belügyi bizottsági szóvivője arról beszélt, hogy nem kötelező áthelyezésről, hanem kötelező, rugalmas szolidaritásról van szó. Eszerint a tagállamoknak kötelező lenne méltányos mértékben viselni a menekültügyi terheket. Ám arról ők dönthetnek, hogy milyen szolidaritási eszközzel élnek.

A lap emlékeztet rá, hogy a tervek szerint évente 30 ezer menedékkérőt osztanának szét. A tagállamok pedig pénzzel vagy akár személyzet küldésével is kiválthatják a kötelezettséget. Ezen kívül szigorúbb, gyorsított határeljárással szűrnék ki a megalapozatlan menedékkérelmeket és lazítana a visszaküldési szabályokon is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!