Egy kutatás szerint bizonyos beragadt sejteket kellene ismét mozgásba hozni ehhez.


Tudósok rájöttek a haj őszülésének mechanizmusára. Ez lehetővé teszi, hogy idővel a folyamatot megállítsák vagy akár vissza is fordítsák.

Egy friss kutatás szerint az őszes halánték oka, hogy bizonyos őssejtek fejlődése megreked, és emiatt elveszítik képességüket a hajszín biztosítására – írja a Guardian. A vizsgálatban az egerek bőrében fellelhető, úgynevezett melanocita őssejtekre koncentráltak, amelyek az emberi testben is jelen vannak.

A New York-i Grossman orvosegyetem tudósai úgy vélik, hogy ha felfedezésük az emberekre is érvényes, az megnyithatja az utat az őszülés megelőzése, sőt visszafordítása előtt. Ehhez a beragadt sejteket ismét hozzá kell segíteni a mozgáshoz a fejlődő hajhagymák között.

A haj növekedése során a sejtek folyamatosan mozognak a fejlődő hajhagymák között. Eközben kapnak „utasítást" a növekedésre, amitől primitív őssejt formájukból kifejlett sejtté alakulnak át.

Az idő múlásával azonban a hajszálak öregednek, kihullanak majd ismét visszanőnak, eközben pedig egyre több melanocita őssejt ragad be a hajhagymákba, és ott is marad. Ha sikerül ezek mozgását ismét biztosítani, az őszülés kiiktatható.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!