Jennifer Aniston színész szülők gyermeke, keresztapja nálunk is népszerű filmsztár volt, szerepelt minden idők egyik leggagyibb horrorfilmjében, és már azon gondolkodott, feladja az álmait, amikor egy véletlen találkozás meghozta neki a világhírt.


Jennifer Aniston 1969 február 11-én született színész szülők gyermekeként. Édesanyja Nancy Maryanne Dow közel sem tudhat olyan fényes pályafutást maga mögött, mint férje vagy pláne lánya. Azzal próbált némi hírnevet szerzeni magának, hogy 1999-ben – a Jóbarátok sikere csúcsán – könyvet írt a lányával való kapcsolatáról, amiért évekig megromlott a viszonya Jenniferrel.

Apja, a görög származású John Aniston éppen abban a Days of Our Lives sorozatban szerzett hírnevet, amelyben később a Jóbarátok világában Joey eljátszotta Dr. Drake Ramoray szerepét.

A Jóbarátoknak nem ez az egyetlen „kapcsolata” Jen apukájával. Abban az epizódban, amelyben Monica és Chandler összeházasodik, láthatunk egy táblát ezzel a felirattal: Anastasakis Papasifaki esküvője. „Anastasakis” John Anniston születési neve.

Jennifer igazán multikulturális gyökerekkel rendelkezik: a görög apa mellett felmenői között találhatók olaszok, angolok, írek és skótok.

Ilyen családi háttér mellett nem csoda, hogy már 11 évesen, az iskolában belekóstolt a színészkedésbe. Profi színészi pályafutását off-Broadway produkciókban kezdte. A színészkedés mellett dolgozott telemarketingesként, pincérnőként és biciklis futárként is. Első visszatérő tévés szerepét a Molloy című sorozatban kapta 1990-ben, de a showt viszonylag hamar levették műsorról, mindössze 7 epizódot élt meg. Ugyancsak szerepelt a Ferris Bueller című sorozatban.

Korai munkái közül említést érdemel 1992-ből a Gyilkos kobold, habár nem éppen pozitív értelemben. A filmet minden idők egyik leggagyibb horrorfilmjeként tartják számon. 2014-ben az Entertainment Weekly ezt nevezte Aniston legrosszabb szerepének, és maga a színésznő is bevallotta, hogy nem túl büszke rá. A film érdekessége még, hogy a Star Wars filmekben feltűnt Warwick Davis volt a főszereplője.

Aniston 1994-re már négy sikertelen tévéműsorban fordult meg. A legenda szerint egy Los Angeles-i benzinkúton összetalálkozott Warren Littlefielddel, az NBC tévécsatorna akkori vezetőjével, és a tanácsát kérte. Littlefield bíztatta, hogy semmiképp ne adja fel a színjátszást, és néhány hónappal később segített neki megszerezni azt a szerepet, amivel egy csapásra világsztár lett.

Furcsán hangzik? Pedig nem sokon múlt, hogy nem így történt – igaz, könnyen lehet, hogy akkor nem lett volna akkora világsiker az eredetileg Friends Like Us címen futó sitcom. A sorozat írói és producerei ugyanis eredetileg az akkor már valamennyire ismertnek számító Courteney Coxnak szánták az esküvőjéről meglépő, öntudatra ébredő Rachel szerepét. Olyannyira, hogy az első meghallatás után lényegében eldöntötték, odaadják neki a szerepet.

Csakhogy Coxnak valamiért jobban tetszett a vagány, életrevaló Monica, és ragaszkodott hozzá, hogy erre a szerepre is meghallgassák. A producerek pusztán udvariasságból mentek bele. A terv az volt, hogy hagyják Courteneynek felolvasni Monica szerepét, majd ott helyben felajánlják neki Rachelt. A színésznő pedig nyilván olyan boldog lesz, hogy azonnal igent mond.

Ezek után talán érthető, hogy Jennifert eredetileg Monica szerepére hívták be, de végül Rachelt osztották rá. Jól döntöttek, a Rosst játszó David Schwimmer és Jen között legendásan erős volt a kémia, mint ahogy később a Matthew Perry – Courteney Cox (Chandler és Monica) párosítás is telitalálatnak bizonyult.

Így is kevésen múlt, hogy Aniston kimaradjon minden idők egyik legsikeresebb vígjátéksorozatából, mivel időközben leszerződött a CBS tévécsatorna ugyancsak akkor készülő Muddling Through című műsorára. A Jóbarátok megálmodói, David Crane és Martha Kauffman óriási kockázatot vállaltak, mert az is benne volt a pakliban, hogy ha a CBS sorozata beindul, akkor az első évad közepén le kell cserélniük Anistont. De a merész húzás bejött, Aniston végül maradhatott, a többi pedig tévétörténelem.

A Jóbarátok főszereplői mind világsztárok lettek, viszont a mozi világában csak kevesen tudtak maradandót alkotni. Courteney Cox leginkább a Sikoly franchise révén hódította meg a filmvásznat, a többieknek csak kisebb sikerek és szerepek jutottak.

Jennifer Aniston talán az egyetlen, aki Hollywoodban is gyakran foglalkoztatott, sikeres színész lett. A Gyilkos kobold kínos élményét feledtetve olyan népszerű filmekben láthattuk, mint a Minden6ó Jim Carreyvel, a Szakíts, ha bírsz Vince Vaughnnal, a Kelléfeleség Adam Sandlerrel, vagy a Gyagyás gyilkosság ugyancsak Sandler társaságában.

Néhány plusz érdekesség a sztárról, amiket nem biztos, hogy tudsz:

Jennifer volt Ellen DeGeneres talk showjának első és utolsó vendége.

A South Park egyik epizódjában is feltűnt: ő volt Mrs. Stevens, a kórusvezető hangja.

Jennifer a magánéletével is rendszeresen bekerült a sajtóba. Híres lovagjai között volt Paul Rudd, Vince Vaughn és persze férjei, Brad Pitt és Justin Theroux. Jen egy interjúban azt mondta, jobban szeret kapcsolatban lenni, mint házasságban.

A Jóbarátokban nyújtott alakításáért nyert Golden Globe, Primetime Emmy és SAG díjat is. Ez talán kevesekben maradt így meg, de igen, ilyen komoly díjakat kapott a sorozatban való színvonalas munkájáért.

Ő Courteney Cox és David Arquette Coco nevű lányának a keresztanyja.

Brad Prittel egy vakrandin találkozott. A házasságuk alatt a nevét hivatalosan Jennifer Pittre változtatta. A sajtóban elterjedt az a vélekedés, hogy azért hagyta el őt Pitt, mert Jen nem akart gyereket. Az igazság ennél szomorúbb, Aniston szeretett volna gyereket, de sajnos nem lehetett neki.

Felmerült a neve a Titanic női főszerepére is, amit érdekes végig gondolni, vajon az a változat mennyire tért volna el az általunk már ismert filmtől.

2012-ben csillagot kapott a Hollywood Boulevardon, ami azért fontos tény, mert főleg komikus színésznőként gondolunk rá, pedig már többszörösen bebizonyította, hogy drámai szerepekben is magas színvonalat tud hozni.

Néhány nappal ezelőtt Aniston ismét bekerült a hírekbe, mivel régi partnerével David Schwimmerrel szerepeltek egy Uber reklámban. Jó élmény a párost újra együtt látni a képernyőn.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!