Edward Santow, aki az AHRC képviseletében több idegenrendészeti létesítményt vizsgált meg az országban, a jelentést kedden ismertetve azt mondta:


egyre gyakrabban alkalmaznak a fogva tartottakkal szemben korlátozó intézkedéseket, megbilincselik őket, elveszik személyes tárgyaikat, vagyis egyre inkább börtönökre hasonlítanak ezek az intézmények.

Az ausztrál törvények szerint a menedékkérőknek kötelezően "migrációs fogdákban" kell megvárniuk a hatóságok döntését az ügyükben, és továbbra is előfordul, hogy olyan esetben is ott tartják őket, amikor a nemzetközi jog szerint ez indokolatlan lenne. A bevándorlók átlagosan 500 napot töltenek ilyen fogdákban, jóval többet, mint más fejlett országokban, márpedig minél hosszabb ez az idő, annál nagyobb a kockázata annak, hogy sérülnek emberi jogaik. Jelenleg körülbelül 1200-1500 embert tartanak fogva ilyen menekültügyi létesítményekben, közülük egyre nagyobb számban olyanokat, akiknek a vízumát legtöbbször büntetett előítéletük miatt érvénytelenítették.

Az ott lévők nagy része korábban azok közül került ki, akik csónakokon igyekeztek eljutni Ausztráliába, ám az ő számuk Canberra szigorú menekültügyi intézkedései folytán jelentősen csökkent, mert az új törvények értelmében a parti őrség senkit nem enged kikötni, aki illegálisan próbál eljutni az országba. Őket az Ausztráliától több ezer kilométerre található Nauru szigetén és a Pápua Új-Guineához tartozó Manuson lévő menekülttáborokban helyezik el. Az ott uralkodó körülmények miatt ugyancsak több emberi jogi szervezet tiltakozott korábban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!