Egy volt tanácsadója emlékezett vissza a brit kormányfő kirohanásaira. Johnson nagyon rossz néven vette a francia elnök különutasságát.


Boris Johnson még tavaly bizalmas körben „Putyin talpnyalójának" nevezte Emmanuel Macront, és fizikailag is megfenyegette - állította a volt brit miniszterelnök egyik legfontosabb tanácsadója - írta a Politico.

Guto Harri, a Downing Street egykori kommunikációs igazgatója egy podcastban részletezte Johnson meglehetősen kaotikus miniszterelnökségét, és elmondta, hogy

"Egy reggeli megbeszélésünkön heves támadásba kezdett a francia elnök ellen" - mondta Harri. Egy négybetűs szóval illette (cunt, ami itt inkább faszfejnek értendő), majd közölte, hogy különutas politikát követ, és Putyinnak nyal.

Johnson, Harri szerint, egy rögbiből vett kifejezéssel utalt arra, hogy be kéne nyomni egyet Macronnak, és a franciákra alkalmazott gúnynevet is elővette (béka).

Johnsonnak problémás kapcsolata volt Macronnal, gyakran vitatkoztak a Brexit utáni kereskedelem miatt, és azon is összevesztek, hogy Macron nyilvánosan bírálta a brit AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját.

"Az igazság az, hogy Macron egyáltalán nem kedveli Boris Johnsont" - mondta Charles Grant, a Centre for European Reform agytröszt igazgatója a Politicónak még 2022-ben.

Azt, hogy Macron - például Orbán Viktorhoz hasonlóan – Moszkvába ment tárgyalni Putyinnal a háború előtt, Johnson nagyon rossz néven vette.

- tette hozzá Harri.

A volt tanácsadó szerint aztán a két politikusnak később sikerült elásnia a csatabárdot.

"Hetekkel később persze összefoltozták a dolgot. Nagyon jól kijöttek egymással. A G7-csúcstalálkozón elmentek együtt whiskyzni" - mondta Harri.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!