A Wagner-csoport elfoglalta Rosztovot, állításuk a szerint a repteret is ellenőrzik. Jevgenyij Prigozsin, a zsoldosereg veztője „igazságmenetet” szervez a védelmi miniszter megbüntetésére, de állítja: nem puccsra készül.


Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta. Prigozsin szerint a légierő lebombázta a Wagner csapatait.

A Wagner-csoport az oroszországi Rosztovban van, ahol állításuk szerint a helyi repteret is ők ellenőrzik. Egyes információk szerint már Voronyezst is elérték. Az orosz védelmi minisztérium azt üzente a Wagner-zsoldosoknak:

Moszkva terrorizmus elleni biztonsági intézkedéseket hozott, és a Rosztov és Moszkva között található régiók sorra fújják le a nyilvános rendezvényeiket.

Mindeközben Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes, az orosz védelmi miniszterhelyettes és Vlagyimir Alekszejev, a vezérkar főcsoportfőnökségének első helyettes vezetője találkozott Prigozsinnal Rosztovban.

A Wagner egyik Telegram-csatornáján megjelent videofelvételen Prigozsin azt hangoztatta, hogy mindaddig blokkolja a várost, amíg a magánhadserege meg nem kapja Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert. Válaszul Jevkurov azt mondta, hogy „három napig ünnep lesz” Kijevben.

A védelmi minisztérium „információs provokációnak” nevezi Prigozsin vádjait és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

Forrás: Telex, MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!