A Wagner-csoport vezetőjét senki sem látta szombat este óta. Vlagyimir Putyin meggyengülve került ki a készülő katonai puccs lezárásából, és örökké árulóként fog tekinteni egykori szövetségesére.


Látszólag sértetlenül hagyta el Rosztovot szombat este Jevgenyij Prigozsin, aki a Wagner-csoport lázadása után Fehéroroszországba távozott, írja a CNN. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a zsoldosok vezetője a helyzet rendezése ellenére olyan céltáblát festett a saját hátára, mint még soha.

A Kreml és Prigozsin szombat este állapodtak meg a helyzet rendezésében Alekszandr Lukasenka belarusz elnök közreműködésével.

Arról azonban senki nem tud semmit, hogy hol van most Jevgenyij Prigozsin, aki a tömeg üdvrivalgása közepette hagyta el szombat este a megszállt rosztovi katonai bázist. A Kreml szóvivője ugyancsak azt mondta, hogy fogalmuk sincs a katonai vezető hollétéről.

Nem lesz egyszerű folyamat a Wagner harcosainak beépítése az orosz reguláris hadseregbe, mondta Mike Lyons nyugalmazott amerikai őrnagy. Prigozsin zsoldasai között a többség a vezetőjükhöz hűséges, nem pedig Oroszországhoz, vagy a küldetéshez. Ráadásul a Wagner-harcosok több pénzt keresnek és jobban tápláltak, mint a orosz katonák többsége. Emiatt a szakértő szerint sokan le fognak morzsolódni a zsoldosok közül.

Kérdéses továbbá, hogy mi lehet a 62 éves katonai vezető sorsa. Jill Dougherty, a CNN oroszügyi szakértője szerint

Történjék bármi, Dougherty úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin innentől kezdve örökké árulóként tekint majd Prigozsinra.

Azonban nem lesz olyan egyszerű likvidálni az egykori Wagner-vezért. A szombat esti felvételek alapján is úgy tűnik, hogy Prigozsin jelentős támogatást szerzett Oroszországban, emiatt legyen bárhol, valós fenyegetést jelenthet Putyin rendszerére.

A jelenleg meggyengültnek tűnő orosz elnök patthelyzetbe lavírozta magát. Az elmúlt napok eseményei alapján nemcsak a katonák, hanem az orosz nép szemében is gyengének tűnhet az eddig határozottnak tűnő politikus. Dougherty szerint éppen ezért

Steve Hall, a CIA volt oroszországi műveleti vezetője szerint Prigozsin Fehéroroszországba küldése mindkét fél számára elfogadható kompromisszum volt. Bár a rövid lázadásból Putyin biztosan gyengébben és sebzetten került ki, mint a zsoldosok vezére. Szakértők szerint egyszerűen az történhetett, hogy mindkét fél olyan helyzetbe lavírozta magát, mely tarthatatlan volt, ezért kellett valamilyen kiutat keresni. Hall szerint Prigozsin távozása éppen ezért még egyáltalán nem jelenti a történet végét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!