A felhőkarcoló nagyságú égitest 1 millió kilométernyire közelít meg bennünket. Ez bár közel van, de nincs ok aggodalomra, ahogy előreláthatólag az elkövetkező száz évben sem leselkedik ránk veszély az égi sziklák részéről.


A Föld mellett száguld el hamarosan a 2024 ON névre keresztelt aszteroida, amelynek átmérője 220 és 480 méter között van, és lenyűgöző, 31 933 km/órás sebességgel halad – írja a Live Science. A kozmikus test körülbelül 1 millió kilométerre közelíti meg bolygónkat szeptember 17-én, vagyis a jövő hét keddjén, ami kozmikus szempontból közelinek számít, de még mindig nem jelent közvetlen veszélyt a Földre.

Az NASA „földközeli objektumnak” minősít minden űrsziklát, amely 193 millió kilométeren belül halad el, és „potenciálisan veszélyesnek” tekinti azokat az objektumokat, amelyek 7,5 millió kilométernél közelebb kerülnek hozzánk. Bár

a kutatók folyamatosan figyelik az ilyen testek pályáját, hiszen az űrsziklák viselkedése sokszor kiszámíthatatlan lehet a Jarkovszkij-hatás miatt. Ez a jelenség, amely nevét egy 19. századi mérnökről kapta, azt jelenti, hogy az aszteroidák a Napból érkező hőt elnyelik, majd kibocsátják, ezáltal lassan, de biztosan módosítva pályájukat.

Az űrügynökségek már dolgoznak olyan megoldásokon, amelyekkel egy valóban fenyegető aszteroidát eltéríthetnének. 2022-ben a NASA DART-missziója során sikeresen letérítették a Dimorfos nevű aszteroidát a pályájáról, bizonyítva, hogy

Bár a 2024 ON nem jelent azonnali veszélyt, a NASA és más űrügynökségek továbbra is figyelik az űrben keringő objektumokat. Az űrügynökség adatai szerint a Földet legalább a következő 100 évben nem fenyegeti ismert veszély egy apokaliptikus aszteroidaütközés miatt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!