A portál szerint a kormány egy reformcsomag részeként ígéretet tett az EU-nak arra, hogy 2025. március 31-ig módosít a nyugdíjrendszeren.


Fajsúlyos, a legújabb brüsszeli döntésekkel összefüggő dokumentumok kerültek napvilágra. Például az Európai Bizottság elemzése Magyarország helyreállítási tervéről, melyből részletesen kiolvasható, hogy a kormány milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az Európai Unió az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt - írja a Portfolio.

A portál szerint

A bizottsági anyagban azt írják: a demográfia, valamint köznevelés témája „magában foglalja a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reformot is”. A dokumentum szerint „a javasolt intézkedés célja, hogy megfelelő nyugdíjakat biztosítson az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok számára, és ezáltal javítsa a nyugdíjrendszer méltányosságát”.

A bizottsági értékelés szerint a nyugdíjreform jelen állás szerint négy elemből fog állni:

• független nemzetközi szakértői jelentés készül a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről, amely áttekintést ad a nyugdíjrendszerről és annak pénzügyi fenntarthatóságáról, és konkrét szakpolitikai javaslatokat terjeszt elő;

• a kormány a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot dolgoz ki, amely során egyeztetni kell a szociális és gazdasági partnerekkel és más érdekelt felekkel, elő kell terjeszteni és meg kell vitatni a Gazdaságpolitikai Bizottság Öregedő Népesség Munkacsoportjában, valamint nyilvános konzultációra kell bocsátani;

• a kormány kidolgoz egy részletes hatásvizsgálattal kísért, a nyugdíjrendszer módosítására irányuló jogalkotási javaslatot - hatásvizsgálat bemutatja, hogy a jogalkotási javaslat hogyan biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú költségvetési fenntarthatóságát megfelelő intézkedések és esetleges automatikus kiegyensúlyozó mechanizmusok révén;

• végül pedig hatályba lép a nyugdíjrendszert módosító jogszabály a kormány jogalkotási javaslata alapján.

A mérföldköveket bemutató részletes táblázatból az is kiderül, hogy a nemzetközi szakértői jelentésnek konkrét szakpolitikai javaslatokat kell előterjesztenie többek között a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására összpontosítva.

A jelentésnek biztosítani kell továbbá biztosítania kell a nyugdíjrendszer hosszú- és középtávú fenntarthatóságát, és kezelnie kell a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!