Az egyik rab, akit 2024 februárjában tartóztattak le egy közösségi médiás lájk miatt, elmesélte, hogy napi 5 euróért dolgozott a hagymaföldeken, borzalmas körülmények között.


Egy fehérorosz hírügynökség arról számolt be, hogy Jörg Dornau, a szélsőjobboldali AfD párt szászországi tartományi parlamenti képviselője politikai foglyokat foglalkoztatott belarusz hagymaföldjén. A Reform.news független helyi portál szerint Dornau megállapodott egy börtönnel, hogy politikai elítélteket alkalmazhasson saját belorusz mezőgazdasági cégénél, az OOO Zybulka-Belnél.

Azt is állította, hogy egy művezető döntött arról, hogy a rabok kapnak-e egyáltalán pénzt. A hírek szerint Dornau személyesen is ellátogatott a hagymaföldekre, hogy szemrevételezze az elítélt munkásait.

Az egyik rab, akit 2024 februárjában tartóztattak le egy közösségi médiás lájk miatt, elmesélte, hogy napi 5 euróért dolgozott a hagymaföldeken, borzalmas körülmények között. „Reggel 7-kor kaptunk reggelit, utána pedig este 8-ig se vizet, se ételt nem adtak. Egy óvóhelyen laktunk, ami valójában egy rettenetes pince volt, az embereknek fagyott a keze-lába.” A fogoly szerint ugyanakkor „a hagyma finom volt.”

A vállalkozást 2020 októberében alapították, amikor Belaruszban épp levertek egy demokráciapárti tüntetéshullámot.

Fehéroroszországban jelenleg több mint 1300 politikai fogoly van, az országot az EU rendszeresen sújtja szankciókkal az emberi jogok megsértése és a folyamatos belső elnyomás miatt. A legutóbbi szankciókat idén augusztusban vezették be.

(via 444)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!