A képviselők egy része visszatartana minden, Magyarországnak szánt forrást, amíg hazánk blokkolja az Ukrajnának szánt 50 millió eurós támogatást.


Európai uniós képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor ellen, amiért a kormányfő megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást – értesült a Politico.

Hétfői hírlevelükben azt írják: szerdán a képviselők Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Charles Michellel, az Európa Tanács elnökével vitáznak arról, hogy a Bizottság miért oldotta fel részben a Magyarországnak szánt támogatásokat annak ellenére, hogy hazánkban továbbra is aggályos méretű maradt a korrupció és a jogállamiság helyzete. Szerintük így a most érkező eurómilliók is a visszaélések áldozatai lehetnek.

Petri Sarvamaa finn néppárti EP-képviselő aláírásgyűjtést kezdeményezett, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát a tagállamok tanácsában – a kezdeményezést eddig 120 képviselő írta alá. Ez a létező legsúlyosabb szankció egy tagállam ellen. Ugyanakkor a Politico megjegyzi, nem valószínű, hogy Magyarországot megfosztják szavazati jogától, ugyanis 26 tagországnak egyhangúlag kéne megállapítania, hogy Magyarország „súlyosan és tartósan” megsérti az uniós alapértékeket.

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője épp vasárnap beszélt arról egy interjúban, hogy kitart amellett, hogy az Orbán-kormány csak akkor kaphatja meg az EU által visszatartott milliárdokat, ha teljesíti a megszabott feltételeket és módosítja a kifogásolt jogszabályokat.

(via 24.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!