Meghökkentően egyszerű trükkel vertek át egyelőre ismeretlen csalók több magyar önkormányzatot is. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy egy pécsi bölcsőde felújítása kapcsán levélben adta ki magát egy ismeretlen elkövető a kivitelezésért felelős alvállalkozó képviselőjének.

A csaló azt kérte, hogy az addig használt számla helyett a fennmaradó 18 millió forintot egy új számlára utalják el. Miután megtörtént a tranzakció, azonnal fel is vették a összeget a bankban, így a pénzintézetnek már lehetősége sem volt, hogy visszautalja a pénzt. Az eset még májusban történt, június óta már a rendőrség is nyomoz az ügyben.

hirdetés

Az index.hu utánajárt, hogy a pécsi eseten kívül hol történt még ehhez hasonló csalás. A lap kérdésére az ORFK azt válaszolta, hogy

"...az Ön által hivatkozott elkövetési módszerrel összefüggésben hét eljárás van folyamatban. Pécs, Bábolna, Miskolc, Szombathely, Sárvár, Szekszárd és Encs önkormányzata érintett ezekben."

A rendőrség ennél többet nem árult el a nyomozás érdekeire hivatkozva, de a csalás módszertanáról egy infografikát mellékeltek: