Az egészségügyi elemző szerint a BM javaslata egyértelmű politikai bosszú a kormány részéről.


Pintér Sándor fordítva ül a lovon, nem érti, hogy a Kamara pont a betegbiztonságért harcol, hogy a betegek ne haljanak meg a kormány és az állam következetes, az egészségügyet negligáló és azt szétverő lépései által - így reagált Kunetz Zsombor a HVG-nek arra, hogy a Belügyminisztérium eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot, és más jogokat is elvenne a kamarától.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a BM törvénymódosító javaslatot nyújt be az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló és az egészségügyről szóló törvényhez. Ennek lényege, hogy

A módosítást a Belügyminisztérium azzal indokolta, hogy szerintük a MOK visszaél a hatalmával. A kamara ugyanis legutóbbi küldöttközgyűlésén felszólította a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket.

A szombati Kormányinfón Gulyás Gergely is hasonló véleményt fejtett ki, de az Orvosi Kamara cáfolta az állításait.

Kunetz a HVG-nek most azt mondta, hogy

Ezzel az elemző arra utalt, hogy most sem szüntette meg az állam a párhuzamosan futó ügyeleti és sürgősségi ellátást.

Kunetz szerint a BM törvénymódosítása egyértelmű politikai bosszú a kormány részéről,

Mint elmondta, a kötelező kamarai tagság megszüntetését nem tartja gondnak, sőt szerinte ebből még jól is kijöhet a MOK.

„A kamarán áll a világ szeme, ha a társaság nagy részét bent tudja tartani önkéntes alapon is, az hatalmas legitimitást ad bármely kormánnyal szemben, és képes sokkal keményebben érvényesíteni az orvosi kar érdekeit.”

Az elemző nem érti, hogy milyen alapon teszik át az etikai vizsgálatokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, hiszen ez szerinte nagyjából olyan, mintha az áruházi panaszbejelentéseket a MOK-hoz futtatnák be.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!