Tüntetést szerveztek Pikó András, VIII. kerületi polgármesterjelölt szimpatizánsai és az ellenzék pénteken kora este a józsefvárosi Práter utcában. Ennek előzménye az volt, hogy szerdán a rendőrség házkutatást tartott a közös ellenzéki jelölt kampányközpontjában, a Baross utcai Patyolat bárban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a történtek után azt mondta:

az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait Józsefvárosban, egyúttal visszalépésre szólította fel Pikó Andrást és a helyi ellenzéki jelölteket az önkormányzati választáson való részvételtől.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt a pénteki rendezvényen arra kérte a tiltakozókat, ne hagyják, hogy legbecsületesebb politikusaikat olyan hazug politikusok rágalmazzák, "akik a lábuk nyomát sem csókolhatnák meg".

Hangsúlyozta, az elmúlt napokban talpig becsületes embereket hazug vádakkal rágalmaztak meg; a hatalom most azokat támadja, akik a legkevésbé vannak hozzászokva. Szerinte azonban Pikó András és kampánystábja kiváló és erős emberekből áll, mert erős közösséget képviselnek.

Karácsony Gergely úgy vélte,

jelöltjeiknek és szimpatizánsaiknak sem kell félniük, mert Budapesten az európai szabad Magyarország hívei vannak nagy többségben. "Igazunk van, mert van egy álmunk egy szabad, szolidáris európai Magyarországról és Budapestről" - mondta.

Úgy fogalmazott, nem akarnak sokat, "csak azt, ami jár, hogy ez a város ne a kiváltságos keveseké legyen, hanem mindannyiunké", a politikusok pedig "ne uralkodni akarjanak rajtunk, hanem szolgálni minket". Szerinte olyanok vezetik az országot és a fővárost, akik mindig gyűlölték Budapestet, mert tudták, az európai és szabad ország álma mindig innen indult.

Karácsony Gergely kijelentette, október 13-án visszaveszik a várost azoktól, akik azt a hűbérgyarmatuknak tekintik, és visszaadják a budapestieknek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>