Igaz, csak a hátsó ajtón, és nem a miniszter, hanem a köznevelésért felelős helyettes államtitkár titkárságvezetője fogadta őket.


Petíciót vitt a Belügyminisztérium elé a Történelemtanárok Egylete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és más csatlakozó civil szervezetek. Az „Érdemi tárgyalást, az elbocsátott pedagógus kollégák visszahelyezését!” című petíciót eddig több mint 18 500-an írták alá.

A Telex beszámolója szerint 15-20 aktivista vitte el a aláírásokat a Belügyminisztérium épületéhez,

Később azt nyilatkozták, hogy átvették tőlük a petíciót, ami formailag rendben volt, de a gesztusok szintjén nem. Kifogásolták, hogy a hátsó bejárathoz kellett menniük, és a miniszternél a hierarchiában több szinttel alacsonyabb beosztású munkatárs, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Kisfaludy László András titkárságvezetője vette át tőlük a petíciót.

A petícióban többek között azt írják: ideje lenni tanulni a történelemből, a rendpárti fenyegetés nem megoldás, tárgyalásokkal és megállapodással kell rendezni a vitás kérdéseket.

Az átadáson a Történelemtanárok Egyletén és a Civil Közoktatási Platformon kívül a Magyartanárok Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szülői Hang, a Szülői Összefogás Közösség, a Civil Bázis, az Akadémiai Dolgozók Fóruma, az Oktatói Hálózat, a Franciatanárok Magyarországi Egyesülete és a Civil Kollégium Alapítvány képviselői vettek részt.

Kedd este érkezett a hír, hogy egy pécsi iskolából is elbocsátottak egy pedagógust, aki több polgári engedetlenségi akcióban vett részt. A budapesti Eörtvös József Gimnáziumban pedig elkeseredésében felmondott egy újabb tanár. Az oktatás helyzetéről kérdezték Orbán Viktort is az év utolsó kormányinfóján. Ő többek között kritizálta a Magyar Tudományos Akadémiát, ami szerinte nyílt jogsértésre buzdít akkor, amikor Novák Katalintól kéri az engedetlenség miatt kirúgott tanárok visszahelyezését az állásukba. A miniszterelnök azt is mondta: nagy előrelépés történt a hitoktatás és a testnevelés ügyében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!