Az Innovációs és Technológiai Minisztérium június 6-tól 34 vasútvonalon drasztikus járatritkítást tervez bevezetni bármiféle társadalmi egyeztetés nélkül - írja a Közlekedő Tömeg egyesület. Hozzáteszik,

„20 vasútvonalon naponta irányonként mindössze egy, további 9 esetében pedig kettő járat közlekedne, sok esetben pótlóbuszt sem biztosítanának.

Mindezt álságosan a koronavírus-járványra hivatkozva teszik, holott folyamatosan oldják fel a kijárási korlátozásokat. A lakosság számára komplett térségek maradnának használható vasúti szolgáltatás nélkül úgy, hogy a terv érdemi megtakarítást nem eredményezne, csak játék a számokkal, miközben munkahelyeket és a munkahelyek elérhetőségét veszélyezteti nemcsak a MÁV-csoportnál, de a vonalak által érintettek körében is.”

Az egyesület azt kéri, hogy az ITM álljon el a járatritkítás és megszüntetés június 6-ra tervezett bevezetésétől. Szerintük a változást túlságosan összecsapva és a valós igények figyelembe vétele nélkül hozták meg. Ráadásul az egyesület szerint

„a fertőzésveszélyt sokkal inkább növeli, ha az utasokat kevesebb járattal vagy a vonatoknál kevesebb férőhellyel rendelkező buszokkal szállítják el”.

hirdetés

Ezen kívül szeretnék elérni, hogy 2020 végéig készüljön koncepció a regionális közösségi közlekedés fejlesztésére, és csak részletes, és a térségekben élők szempontjait figyelembe vevő, nyilvános vizsgálat után vezessenek be bármiféle változtatást. A térségi vonalakon pedig végezzék el az időszerű járműcseréket: a helyenként negyvenéves motorkocsik helyett szerintük új, korszerű, akadálymentes szerelvényekre volna szükség.

A Közlekedő Tömeg a járatritkítások ellen petíciót is indított, amelyet már több mint 1300-an írtak alá.


hirdetés