Ahogy korábban mi is megírtuk: évek óta nem vett ki szabadságot, ezért felfüggesztették Nagyoroszi polgármesterét, aki ellen fegyelmi vizsgálat is indult. Az ügy egy júniusi testületi ülésen került napirendre, dr. Ferenczy Gábor alpolgármester előterjesztése nyomán. Kiderült, hogy Gönczöl József már tavalyról is jelentős szabadságot hozott át erre az évre, amit legkésőbb 2019. március 31-ig ki kellett volna vennie, de ezt többszöri figyelmeztetésre sem tette meg.

A hír kapcsán nézte meg a Pénzcentrum, mi a helyzet abban az esetben, ha a munkavállaló nem tudja, vagy nem akarja kivenni a neki járó napokat. A cikkből kiderül:

a szabadság pénzre nem váltható, kiadásának időpontját pedig 15 nappal az esedékessége előtt tudnia kell a munkavállalónak.

A Munka Törvénykönyve alapján íródott cikkből az is kiderül, hogy

a szabadságot (a munkavállaló előzetes meghallgatása után) a munkáltató adja ki.

Alapszabály, hogy a szabadságot esedékességének évében kell kiadni.

A munkáltató évente hét munkanapnyi szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni (kivétel a munkaviszony első három hónapja), és a munkavállaló erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell hogy jelentse.

A munkavállalónak naptári évenként egy alkalommal biztosítani kell, hogy legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

A szabadságot pénzben megváltani nem lehet.

Utóbbi szabály alól egy kivétel van: a munkaviszony megszűnésekor ki nem adott időarányos szabadságot kötelező kifizetni.