December 4-én, pénteken megkezdődtek a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelések Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában, Tirolban és Vorarlbergben.

A két nyugati tartományban vasárnapig, a fővárosban december 13-ig folyik a lakosság tömeges szűrése. Az emberek előzetes regisztráció után vehetnek részt a tesztelésen, a tesztállomások pedig reggel 8 és este 6 óra között fogadják őket.

Az országban elsőként a Salzburghoz tartozó Annaberg-Lungötz településén kezdték meg a nagy számú tesztelést.

Ott a lakosság tömeges szűrése már le is zárult, hatvankét százalékos részvétel mellett, 1148 embernél mindössze két pozitív esetet találtak.

Ausztriában több mint 3,2 millió tesztet végeztek el a koronavírus-járvány kezdete óta.

hirdetés

A mostani tömeges szűrés során napi 30-40 ezerrel kívánják emelni a tesztelési kapacitást a tesztállomásokon. Ez csak Bécsben - ahol három helyszínen folyik a szűrés - 150 ezer elvégzett tesztet fog jelenteni naponta.

Mindezzel az a céljuk, hogy felderítsék a tünetmentes fertőződéseket, és ezáltal megszakítsák a fertőzési láncolatokat az országban.

Sebastian Kurz kancellár még novemberben jelentette be a tömeges tesztelést, amelyhez az elkövetkező napokban további tartományok is csatlakoznak. A szakértők viszont nem teljesen értettek egyet vele, hisz aggódnak a gyorstesztek megbízhatósága miatt, és inkább a nagy kockázatú csoportok tesztelésére helyeznék a hangsúlyt.

Tömeges tesztelést tartottak már Szlovákiában és az Olaszországhoz tartozó Dél-Triolban is. Viszont Szlovákiában elhalasztották az újabb tömeges tesztelést, mert nem volt elég kapacitásuk a kontaktkutatáshoz.



hirdetés