Az amerikai Victor Vescovo lett az első ember, aki minden óceán legmélyebb pontját elérte - számol be a BBC. A kalandor a közelmúltban a Északi-sarki-óceánban fekvő Molloy-árokba merült le egyedi tengeralattjárójával.

Vescovo az elmúlt tíz hónapban a Csendes-, az Indiai-, a Déli- és az Atlanti-óceán legmélyebb pontját is felkereste.

Augusztus 24-én a férfi a Norvégiához tartozó Svalbard-szigetektől 275 kilométerre nyugatra hajtott végre merülést. Vescovo nagyjából 5 500 méteres mélységig ereszkedett, ez az első alkalom, amikor ember járt ezen a ponton.

Az Amerikai Haditengerészet egykori tartalékosa korábban mindkét pólusnál síelt már, és minden földrészen megmászta a legmagasabb hegyet. Vescovo kalandjai azonban nem csak az extrém teljesítményről szólnak: útjaira szakértők is elkísérik, akik méréseket folytatnak.

Fotó: iStock

Az öt merülés során összesen mintegy 40 új fajt azonosítottak, a begyűjtött adatok pedig segíthetnek jobban megismerni az óceán mélyének hőmérsékletét, mélységét és ármalatait. A kutatók emellett a tengerfeneket is feltérképezték az expedíciók alatt.

A szakértők bíznak benne, hogy a sikereken felbuzdulva újabb hasonló, magánfinanszírozású kutatások indulnak majd. Vescovo eközben azt tervezi, hogy a világűrt is felkeresi.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!