Egy zuglói óvodában patkányok tűntek fel, mire a vezető segítséget kért a jegyzőtől, a fővárosi patkánycég azonban a méreg kihelyezése után nem vállalta a fertőtlenítést és az ürülék eltávolítását, írta meg az Index. A zuglói önkormányzat révén utóbb az is kiderült, hogy két kerületi óvodában is patkányok feltűnését jelentették. Karácsony Gergely ezért külön patkányirtást javasolt.

A patkányürüléket május 7-én, kedden, a már korábban megbontott ablakpárkány alatti üregben találták meg az óvónők, miután a csoportszobában az egyik ablak alatt kaparászást hallottak, és büdös is volt.

Az óvodavezető azonnal értesített egy rovar- és kártevő-mentesítést végző szakembert, aki megállapította, hogy az ürülék patkánytól származik. Ezután az óvodavezető bejelentésére a fővárosi patkányirtó cég, az RNBH Konzorcium munkatársa ki is jött, hypót öntött és mérget tett a nyílásba, de nem volt hajlandó eltávolítani az ürüléket, mivel ebben nem kompetens.

Azt ajánlotta az óvodában dolgozóknak, hogy porszívózzák ki, de mindenképp használjanak közben maszkot, sőt azt is mondta: ha nem történik meg haladéktalanul a fertőtlenítés, értesíti az ÁNTSZ-t.

Csütörtökre már akkora volt a bűz, hogy a csoportszobába már nem tudták beengedni a gyerekeket. A szülőknek azt mondták, a csatornarendszerrel van probléma, a csoportba járó gyerekek pedig otthon maradtak.

A zuglói önkormányzat az Indexnek azt írta: a jegyző azonnal intézkedett a takarításról és a fertőtlenítésről. Két óvodából is kaptak bejelentést patkányészlelésről.

Karácsony Gergely zuglói polgármester a hétfői rendkívüli képviselő-testületi ülésen be is nyújtott egy előterjesztést, amiben javasolta, hogy a kerület önállóan rendeljen patkányirtást. A konzorcium helyett a munkát évtizedek óta ellátó Bábolna Biót kérte fel erre, miután az előterjesztését még aznap elfogadták 11 igennel, 7 fideszes tartózkodás ellenében.