"Párizs zokog az imádott Öreg Hölgyéért", "Az Inferno elpusztította a Notre-Dame-ot", "Az egész világ Párizs ékkövét gyászolja". Ezekkel a szalagcímekkel jelentek meg a legnagyobb lapok ma reggel, mindössze néhány órával azután, hogy a 850 éves katedrálist pusztító tüzet végül hajnali három óra körül sikerült megfékezni.

A sajtóban és a közösségi médiában egyértelműen a megrendülésé és a gyászé a főszerep: a Notre-Dame nemcsak Franciaországnak, hanem Európának, sőt az egész világnak szimbólum volt, a középkori építészeti kultúra egyik legszebben fennmaradt ékköve.

Részben ennek is esett áldozatul: a tűz okait vizsgálva a hatóságok egyelőre azt feltételezik, hogy a katedrálisban folyó, intenzív felújítási munkálatok során történhetett valami, amely a tragédiába torkollott.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a tetőszerkezet teljesen leégett és leomlott a kúp alakú huszártorony is - a katedrális ma reggelre így nézett ki belülről.

A Twiterre azóta számtalan fotót és videót tettek fel az emberek a még épségben lévő templomról. Több tízezren nézték meg azt a videót, amit egy turista posztolt a közösségi oldalra: a Notre-Dame-nál készítette tegnap, röviddel azelőtt, hogy lángra kapott az épület.

A videóért és a legnagyobb lapok címlapjaiért kattints a következő oldalra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>