Február 12-étől érvénytelen lesz a TAJ-száma annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozik. Havonta 8 ezer forintot kell fizetnie, akinek nincs egészségbiztosítása, de a szociálisan rászorultak ez alól mentesülhetnek. Ehhez viszont lépniük kell. Hetvenezren maradhatnak TAJ-szám nélkül, kiesve a társadalombiztosítási ellátásból - írja az azénpénzem.hu.


Egy még 2019-ben elfogadott törvény élesedik most. Ennek nyomán február 12-től érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ) annak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozása meghaladja a járulék összegének hatszorosát, vagyis idén a 48 ezer forintot.

Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatást a továbbiakban térítésmentesen nem veheti igénybe.

Havonta 8 ezer forintot (napi 270 forint) kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult.

Jogosult például az,

  • akinek tanulói, hallgatói jogviszonya van,
  • gyermekgondozási ellátást kap vagy
  • nyugdíjas.

A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást

  • a közfoglalkoztatottaknak,
  • a munkanélkülieknek,
  • a szociálisan rászorultaknak és
  • a hajléktalanoknak is.

Az adóhatóság október óta rendre figyelmezteti azokat, akiknek a nyilvántartása szerint van a határt átlépő tartozása, ők 70 ezren vannak most. És havonta fogja a NAV értesíteni azokat, akiknek tartozásuk van.

"A NAV a napokban küldi ki negyedik figyelemfelhívó tájékoztatását, amely nemcsak az aktuális tartozást és a fizetési lehetőségeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az érintett milyen fizetési könnyítést vehet igénybe."

Február 12. a következő egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési határidő, aki ezt is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a TAJ-száma. Addig azonban még van idő pótolni az eddigi mulasztást. A tartozást vagy legalább annak egy részét a "NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla" elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni - hívja fel a figyelmet a szakportál.

Érdemes az ügyfélkaput is nézni, mert akinek van, oda kapja az értesítést.

Egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg. Tehát a szociális rászorultságról a kormányhivatal dönt, és a jogosultságról hatósági bizonyítványt ad ki. Ha valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni a havi 8 ezer (illetve napi 270) forintot, fel kell keresnie lakóhelyén a kormányablakot vagy a helyi kormányhivatal honlapját.

Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet az egészségbiztosítási szervnél (kormányhivatalnál) akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, a NAV-nál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban munkaviszony vagy egyéb jogviszony alapján tudomása szerint biztosított volt - írja az énpénzem.hu.

Szeptember közepéig már több mint 67 ezer magánszemélyt értesített az adóhivatal a fizetési kötelezettség törléséről, mert a NEAK és NAV közti adategyeztetések során kiderült például az, hogy időközben az érintettnek lett legális munkája, vagy - például a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a nyugdíjba vonulás okán - a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!