Megdöbbentő posztok és üzenetek a tragikus prágai lövöldözésben az egyetem épületében tartózkodó diákoktól és tanároktól, szemtanúktól.


A New York Post cikke szerint legalább tíz ember meghalt, és 30-an megsebesültek csütörtökön a prágai egyetemen történt lövöldözésben – ahol fedezéket kereső fiatalok az épület állványzatán húzódtak meg, és zárva tartották az osztálytermeket – közölték tisztviselők.

A lövöldözés a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán tört ki a cseh főváros óvárosának közelében, amely népszerű turisztikai célpont – közölte a prágai rendőrség.

Nem sokkal később a hatóságok megerősítették, hogy a lövöldözőt lelőtték, de több halott és sérült is van a helyszínen.

Az áldozatokról vagy a lövöldözőről egyelőre nem tudtak részleteket.

Kiürítették az egyetem filozófiai tanszékét, amely a Jan Palach téren található – közölte Bohuslav Svoboda prágai polgármester.

Szirénák és rendőrautók vették körül az egyetem épületét, miközben a bámészkodók pánikba estek és menekülni próbáltak – derült ki a közösségi média videóiból. „Arra kérjük a polgárokat, hogy ne tartózkodjanak a közvetlen közelében, és ne hagyják el a házat” – hangoztatta a prágai rendőrség.

– írta Jakob Weizman újságíró az X-re.

A téren található galéria igazgatója a cseh televíziónak elmondta, hogy látott egy embert, aki fegyverrel lőtt a közeli Manes-híd felé.

Egy másik közösségimédia-felhasználó megdöbbentő fotót osztott meg az egyetemi épület állványzatán kétségbeesetten húzódó diákokról.

„Hirtelen lövöldözést hallottam” – mondta egy szemtanú egy cseh hírügynökségnek a BBC szerint.

„Kinéztem az erkélyemről, és láttam, hogy megérkeznek a rendőrök. Néhány rendőr nehezen tudta megállítani az embereket, akik a helyszín felé tartottak” – mondta a hírügynökségnek Targ Patience, egy brit-ausztrál állampolgár, aki a helyszín közelében tartózkodott.

A Károly Egyetem munkatársainak küldött e-mailben figyelmeztették az oktatókat, hogy „maradjanak a helyükön”, amíg a nyomozás tart.

"Jól vagyok. A könyvtárban voltam, a számítógépes labor hátsó részébe küldtek minket, ahol nincsenek ablakok” – osztotta meg egy szemtanú a közösségi médiában.

„Most elterjedt a hír, hogy a fegyveres meghalt. Mindannyian telefonálunk a családunknak és a barátoknak, hogy jól vagyunk" - áll a bejegyzésekben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!