Freund Tamás, az akadémia elnöke nem fogalmazott ilyen élesen, de szerinte is csak kárenyhítésre jó a kormány új kutatási programja.


Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a napokban jelentette be, hogy a kormány HU-rizont néven saját nemzetközi kutatási programot indít a Horizontból kizárt modellváltó egyetemeknek. A programra idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre, továbbá 6 milliárd forintot különítettek el arra is, hogy külföldi kutatók Magyarországon kutathassanak.

Az MTA korábbi elnöke, Pálinkás József szerint

"Attól, hogy félig-meddig plagizálják a nevét és pályázatokat írnak ki, ez messze nem ugyanaz. Azt a nemzetközi kutatási együttműködést, hálózatot, amit az EU összes tagországa együtt épített fel, mi nem tudjuk egyedül újraalkotni, ez egy teljesen irracionális elképzelés " - írta a 24.hu.

Biztosan lesznek olyan külföldi kutatók, akik pályáznak majd ezekre a pénzekre, de azt szinte kizártnak tartja, hogy fontos és hasznos tudományos eredmények szülessenek. Véleménye szerint az elmúlt időszakban érezhetően kialakult egyfajta általános kételkedés a magyar tudományos élettel szebben - mondta az MTA volt elnöke.

Lapinformációk szerint jelenleg még a HU-rizont program előkészítési munkálatai zajlanak, a projektben kislétszámú (legalább három, legfeljebb öt tagú), magyarországi kutatóhely által vezetett nemzetközi konzorciumok vehetnek részt bármely országból.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke úgy véli: a HU-rizont program nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez, de az ország és a magyar kutatás alapvető érdeke az, hogy az egyetemek ismét az uniós Horizont programban vehessenek részt.

„Az MTA üdvözöl minden lépést, ami enyhíteni próbálja azokat a károkat, amelyeket a magyarországi modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programból. Ezzel párhuzamosan mielőbb el kell hárítani a politikai akadályokat az elől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes- és egyenjogú, diszkriminációmentes résztvevője legyen az európai kutatási térségnek” - nyilatkozta a Népszavának.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!