A G7 készített egy részletes összeállítást a fővárosi önkormányzatok válaszaiból. A gazdasági portál az óvodapedagógusok helyzetéről érdeklődött, az óvodák - a bölcsődékkel együtt - ugyanis nem kerültek állami fenntartásba, azaz a személyi és a fizetési helyzetről Budapesten a kerületek tudnak tájékoztatást adni. Az önkormányzatok ráadásul megilleti a jog, hogy kiegészítsék az óvodapedagógusok bérét.


Nem válaszolt minden kerület, de akik igen, azoknak a válaszából kiderül, hogy minden nyolcadik óvodapedgagógusi státusz betöltetlen Budapesten. A választ adó önkormányzatoknál a 2612 státuszból 316 volt betöltetlen augusztus végével. A portál megjegyzi, hogy a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok száma magasabb, mint a frissen végzett, a területen egyáltalán dolgozni kívánó pályakezdők száma országosan.

Ezentúl még az derült ki, hogy

  1. az óvodapedagógusok átlagjövedelme a fővárosban minden juttatással együtt átlagosan havi 466 ezer forint volt 2021-ben*. Ebből a bruttó bér 432 ezer forint, ami a fővárosi 541 ezer forintos bruttó átlagbértől ötödével marad el.
  2. 40 ezer forint jövedelemkiegészítést és 30 ezer forintos cafetériát, jutalmat és egyéb juttatást kaptak átlagosan a fővárosi óvodapedagógusok.
  3. Ahol fideszes a polgármester, ott 72 ezer forintot, ahol ellenzéki, ott 62 ezer forintot fizettek ki átlagosan egy-egy óvodapedagógus többletjuttatására

További részletek, az egyes kerületekről szóló sajátosságok a G7 cikkében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!