A régi budapesti fotókat gyűjtő Facebook-csoportokban nap mint nap elképesztő mennyiségű képi és videóanyag gyűlik össze, melyek közt nem csak filmhíradók és ismert fotósok sokszor újra és újra feltöltött munkái, de igazi kincsek, illetve privátfotók is szép számmal tűnnek fel.

A Zugló régi képeken nevű, közel ötezer tagot gyűjtő csoportban csütörtök délelőtt megjelent képhármas tökéletes példa ezekre, hiszen az egy mára eltűnt Egressy úti ház, a 98/B. kertjében élő őzről mesél.

Az utolsó éveit élő ház a Google 2011. decemberi utcaképén.

A tízes évektől egészen az államosításokig a szomszédos telken konzervgyárat vezető Reinisch család által birtokolt ház különös lakójáról - szokás szerint - minden kommentelő egy apró, néha persze egymásnak picit ellentmondó információt oszt meg, az azonban biztosnak tűnik, hogy a Kövér Lajos utca sarkán álló ház előtt elhaladók

a hetvenes évek elején találkozhattak vele.

Fotó: Szentiványi Noémi / XIV. kerület, Zugló régi képeken / Facebook[/caption]

A képek közzétevője szerint az állat mindössze három évig élt, hiszen egy, a tartását rossz szemmel néző idegen megmérgezte.

Fotó: Szentiványi Noémi / XIV. kerület, Zugló régi képeken / Facebook

A konzervgyár az őz érkezésekor már nem működött: helyét a Taurus Gumiipari Vállalat egy raktára vette át, akik a rendszerváltás után a Magrovet Magkereskedő és Termelő Kft.-nek adták át a helyüket.

Hirdetés a Baross Szövetség Kereskedő-, Iparos- és Rokonszakmák Országos Egyesületének hivatalos lapja, a Baross Szövetség 1938. október 6-i számában.[/caption]

A hetvenes években egy agrármérnök és családja által lakott ház és az ipari épületek helyén ma egy, 2015 után épült modern társasház áll:

A történet szerencsére nem tűnt el végleg, köszönhetően a gombamód szaporodó helytörténeti csoportoknak, melyek elképzelhetetlenek lennének az olvasók aktív közreműködése, így a visszaemlékezéseik, illetve a kutatók számára nyilvánvalóan láthatatlan gyűjteményeikből a Facebookra kerülő anyagaik nélkül. Tényleg beszélhetünk vég nélkül a Facebook, illetve a social media káros hatásairól, de azt azért be kell vallanunk, hogy a múlt kutatásában, illetve az emlékezésben sokszor tesznek jó szolgálatot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!