2025 végétől nem szállítanak motort semmilyen istállónak. Korábban csapatként és motorszállítóként számos világbajnoki címet szereztek.


A Renault autógyár 2026-tól már nem gyárt Forma-1-es motorokat és véget vet csaknem ötven éve tartó szereplésének – írja az MTI.

A Renault tulajdonában álló Alpine istálló vezetősége hétfőn közleményben jelentette be a döntést, és hozzátette, hogy a Párizstól délre, a Viry-Chatillon-ban lévő telephely „2024 végétől a mérnöki és csúcstechnológiai kiválóságok centruma lesz”.

A Renault 1977-ben mutatkozott be az F1-ben, onnantól egy kétéves megszakítást – 1987-1988 – kivéve mostanáig szállított motorokat vagy gyári csapatként szerepelt, igaz, nem mindig saját márkájuk nevén. Motorjaikkal olyan pilóták szereztek bajnoki címet, mint Alain Prost, Michael Schumacher, Fernando Alonso vagy Sebastian Vettel.

Alpine néven 2021 óta van jelen a gyártó az F1-ben, de az idén eddig mindössze 13 pontot gyűjtött a két francia versenyző, Pierre Gasly és Esteban Ocon, ezzel az istálló csak a kilencedik helyen áll a tíz csapatot felvonultató konstruktőri világbajnoki pontversenyben.

2024-ben leszerződtették a csapathoz a korábban négy világbajnoki címnél is bábáskodó csapatfőnököt, Flavio Briattorét, akinek egy csalási ügy miatt kellett azonnal távoznia 2009-ben. Az olasz szakember tanácsadói szerepben segíti a csapatot, aminek jövőbeli nevéről és összetételéről még semmit nem lehet tudni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!